Saudijski kralj pozvao emira Katara na samit Vijeća za saradnju

Saudijski kralj je pozvao katarskog emira na 39. samit Vijeća za saradnju u Zalivu (Anadolija)

Saudijski kralj Salman ibn Abdulaziz je pozvao katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija na 39. samit Vijeća za saradnju u Zalivu (GCC), javlja Anadolija.

Prema navodima zvanične novinske agencije Katara QNA, saudijski kralj Salman je emiru Katara al-Thaniju poslao zvaničnu pozivnicu da učestvuje na 39. samitu Vijeća za saradnju u Zalivu (GCC) koji će se 9. decembra održati u njegovoj zemlji.

Šest zemalja, uključujući glavne nacije Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja (GCC), sastale su se u New Yorku krajem septembra ove godine prvi put od blokade Katara prije 15 mjeseci.

Sastanak se održao na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i bio je prvo okupljanje te vrste otkako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske veze sa Katarom 5. juna 2017. godine.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra izvijestio je tada da je potez “veoma značajan“ jer je to bio prvi put da su se sve strane oči u oči sastale kako bi razgovarale o ovoj temi.

“Ideja koja se krije iza ovo sastanka je ta da Amerikanci pokušavaju napraviti neku vrstu regionalne alijanse koja bi se zvala arapski NATO, a kako bi se suzbio, kako Amerikanci to nazivaju, rastući utjecaj Irana u regiji“, izvijestio je Ahelbarra.

Produktivni razgovori

Razgovaralo se o jačanju vojnih veza, te ekonomskim i diplomatskim odnosima.

Nakon sastanka, ministar vanjskih poslova Katara Minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je kazao da su razgovori bili produktivni.

“[Sastanak je sazvan] kako bi se razgovaralo o bliskoistočnom strateškom savezu i odnosima GCC-a sa SAD-om, Egiptom i Jordanom“, kazao je on.

GCC je politička i ekonomska alijansa šest zemalja na arapskom poluotoku: Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su 5. juna prošle godine saopćili da prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg su teretili za destabilizaciju regije.

Zatvorili su svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati.

Izvor: Agencije