Pompeo: Trump gradi novi svjetski poredak

Pompeo je rekao da SAD potiče Svjetsku banku i MMF da smanje finansiranje zemalja kao što je Kina (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak, koji će podržavati američko vodstvo i demokratija, izjavio je u utorak američki državni sekretar Mike Pompeo diplomatama na skupu u Briselu, okrivivši Iran i Kinu za nestabilnost u svijetu.

“U najboljoj tradiciji naše velike demokratije okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka, koji će sprečavati rat i ostvariti veći prosperitet”, rekao je on.

“Pod predsjednikom Trumpom mi ne napuštamo međunarodnu lidersku poziciju ni naše prijatelje u međunarodnom sistemu”, kazao je Pompeo.

‘Smanjiti finansiranje Kine’

Pompeo je u govoru kritizirao Iran i Kinu, odbacivši sugestije da Washington postupa jednostrano.

“Čak i naši evropski prijatelji ponekad govore da ne postupamo u interesu slobodnog svijeta. To je jednostavno potpuno pogrešno.”

“Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne hinjenu obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje nego od demokratija širom svijeta.”

Pompeo je rekao da SAD potiče Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da smanje finansiranje zemalja kao što je Kina jer one već imaju pristup finansijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo je stigao u Brisel povodom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Izvor: Agencije