Novi poziv Rusiji da pusti ukrajinske brodove i mornare

Ukrajina, Brodovi
Rusija je mornare optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode (EPA)

Zemlje srednje i istočne Europe pozvale su u utorak Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koje je nedavno zarobila u Kerčkom prolazu.

Osamnaest članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) podržalo je na sastanku u Zagrebu teritorijalni integritet Ukrajine i optužilo Rusiju za kršenje međunarodnog prava.

“Naša pozicija je jasna: došlo je do kršenja međunarodnog prava. Rekli smo sve ono što je točno, zdravorazumski i očekivano”, izjavio je novinarima domaćin skupa, hrvatski premijer Andrej Plenković, kako prenosi Hina.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini. To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu”, rekao je Plenković na samitu Srednjoeuropske inicijative.

Plenković: Podrška teriotorijalnom integritetu i suverenitetu 

“Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine”, istaknuo je.

Upitan očekuje li negativne reakcije Moskve, odgovorio je: “To je na njima.”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv vlastima Rusije da oslobode zarobljene ukrajinske brodove i mornare.

Rekao je da su ruske snage izvele napad i zarobile brodove i posade ukrajinske mornarice u Azovskom moru te da je to jasan primjer pokušaja destabilizacije u regiji.

Ukrajina je u utorak priopćila da se teretni promet ponovo počeo odvijati do njezinih luka na Azovskom moru.

Kijev i Moskva u najgorem su sukobu posljednjih godina nakon što je Rusija 25. studenoga nasilu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Strahovanja od eskalacije

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.  

Prije pomorskog izgreda Kijev i Zapad mjesecima su optuživali Rusiju da namjerno “sprječava” prolaz trgovačkih brodova kroz Kerčka vrata, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Sukob je potaknuo bojazan od eskalacije između dviju bivših sovjetskih republika.

Iako je Zapad iskazao podršku Ukrajini u tom sukobu, pozvao je obje strane na suzdržanost.

Izvor: Agencije