Mediji: Direktorica CIA-e će svjedočiti pred članovima Senata

CIA je navodno napisala izvještaj u kojem procjenjuje da je saudijski princ prijestolonasljednik naručio ubistvo Jamala Khashoggija (Reuters)

Direktorica američke Centralne obavještajne agencije Gina Haspel svjedočit će iza zatvorenih vrata pred nekoliko lidera senatskih vijeća o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavili su američki mediji, navodeći neimenovane izvore.

Kako piše Wall Street Journal, brifing će biti održan u utorak.

Agencija Reuters, navodeći izvore koji su upoznati s planiranim sastankom, piše da će Haspel dati informacije republikanskim i demokratskim liderima Vijeća za vanjske odnose i oružane usluge te budžetskim vijećima.

Izvor Reutersa dodaje da je Haspel već dala informacije Obavještajnom vijeću u Sentatu.

Pompeo i Mattis čuvaju odnose s Rijadom

Izvor u Senatu je, također, rekao da će sastanak biti održan u utorak.

CIA nije htjela ni potvrditi, ni negirati da će se razgovori desiti.

Ranije su senatori iz obje stranke izrazili ljutnju jer Haspel, koja je preslušala audiosnimak ubistva i imala uvid u dokaze turskih vlasti, nije bila na brifingu prošle sedmice, na kojem su iza zatvorenih vrata govorili američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Jim Mattis.

CIA je navodno napisala izvještaj u kojem procjenjuje da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naručio ubistvo Khashoggija.

Nakon oprečnih izjava, Rijad je prošlog mjeseca priznao da je novinar ubijen u konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo raskomadano.

Kraljevstvo je nekoliko puta ponovilo da princ nije imao saznanja o ubistvu, dok je Turska saopćila da je ono naređeno iz vrha saudijske vlasti.

Pompeo i Mattis su rekli da ne postoje dokazi da je princ prijestolonasljendik povezan s ubistvom te su pozvali senatore da ne degradiraju odnose s Rijadom.

‘Ona je jedina bila u Turskoj’

Nekoliko sati nakon tog brifinga, Senat je izglasao rezoluciju kojom se ograničava američka uključenost u rat u Jemenu, gdje je SAD podržao Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koji su 2015. godine pokrenuli zračne udare protiv pobunjenika.

Glasanje kojom bi rezolucija postala zakon moglo bi se desiti u četvrtak.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će staviti veto na takav zakon.

Reporter Al Jazeere John Hendren izvještava da se očekuje da će Haspel svjedočiti zbog “pritiska Kongresa”.

“Mnogi senatori su ukazali na to da obavještajni izvještaji rijetko imaju definitivne zaključke, ali da je CIA navodno zaključila s visokim stepenom uvjerenosti da je ubistvo [novinara] zaista naredio princ prijestolonasljednik”, javlja Hendren.

“Željeli su to čuti od Haspel, nakon svega, ona je jedina bila u Turskoj i preslušala snimke turskih vlasti. Sentori su bili vrlo uznemireni jer šefica CIA-e nije bila na brifingu i tražili su da čuju šta ona ima za reći. U suprotnom su zaprijetili akcijama protiv Rijada, što je, čini se, motiviralo Trumpovu administraciju da joj dozvoli da svjedoči.”

Trumpova ‘šokantno intimna veza’ s princom

Bivši direktor CIA-e Glenn Carle rekao je za Al Jazeeru da ne očekuje ništa novo od Haspel.

“Ne očekujem da će ona reći nešto što već ne znamo. Ona nikada ne bi otkrila svoje izvore ili metode, ali će reći ono što se zna.”

Dodaje da je ovo pokušaj Trumpove administracije “da ukloni pritisak pod kojim je sada što se tiče Kongresa”.

“Očito je da Trump pokušava oslabiti pritisak Kongresa na njega – njegovo standardno ponašanje je da negira, a onda da napravi kozmetičke promjene ili se povuče, da promijeni temu i da nastavi dalje. Tako da će uraditi sve što može da održi svoju šokantno intimnu vezu s princom prijestolonasljednikom, dok ga Kongres može još više pritisnuti, ali prednost u vanjskoj politici uvijek ima izvršna vlast.”

Izvor: Al Jazeera i agencije