Kurz: Austrija je ‘blagoslovljeni otok’ u evropskim problemima

Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurz
Kurz i Strache kažu da su ponosni što su uspjeli uravnotežiti budžet za 2019. i spustiti poreze za porodice i ljude niskih primanja (EPA)

Vlada Austrije uspješno je vodila zemlju tijekom prve godine svoga mandata, dok su druge europske zemlje zaokupljene ozbiljnim problemima, kazao je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Austrija je blagoslovljeni otok”, rekao je austrijski kancelar ukazujući na nesigurnost u vezi s budućnošću Vlade Njemačke, val prosvjeda koji trenutno pogađaju Francusku, talijanski javni dug i britanski izlazak iz Europske unije, prenosi Hina.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom obljetnice stupanja na dužnost nove desne austrijske vlade u prosincu prošle godine konzervativni čelnik Kurz i vicekancelar i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache izjavili su kako su ponosni što su uspjeli uravnotežiti proračun za 2019. te spustiti poreze za obitelji i ljude niskih primanja.

Dvojica čelnika također su pohvalila migracijsku politiku Austrije i Europske unije, kojom Austrija predsjeda u rotirajućem predsjedništvu do kraja ove godine.

Smanjenje dolazaka migranata

“Uspjeli smo znatno smanjiti dolaske” u Europu, kazao je Kurz govoreći o potezima EU-a u pravcu vođenja čvršće pogranične politike.   

Koalicijska vlada Kurzove Narodne stranke i Stracheove Slobodarske stranke planira u 2019. dalje smanjivati poreze, potaknuti digitalizaciju u gospodarstvu i kreirati održivi model skrbi za sve veći broj starijeg stanovništva koje treba dugotrajniju skrb.

“Odlučno smanjujemo porezno opterećenje za radnu populaciju”, istaknuo je Strache.

Za razliku od prve godine mandata, agenda za 2019. godinu za sada ne uključuje antiimigracijsku politiku.

Izvor: Agencije