Francuska suspenduje odluku o povećanju poreza na gorivo na šest mjeseci

Politiku Emmanuela Macrona demonstranti smatraju favoriziranjem bogatih i velikih preduzeća (EPA)

Vlada Francuske suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest meseci i tarife za gas i struju se neće podizati tokom zime, objavio je francuski premijer Edouard Philippe, potvrdivši raniju najavu da će uvesti te mere  kako bi se stišale tenzije zbog nezadovoljstva pokreta “Žutih prsluka”.

“Ni jedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije”, rekao je Philippe u televizijskom obraćanju i dodao da je “trebalo biti gluv i ne čuti bes” Francuza.

Šef vlade je prethodno odluku donetu na sastanku održanom u ponedeljak uveče u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emmanuelom Macronom saopštio poslanicima stranke Francuska u pokretu (LREM).

Otkazan sastanak premijera i ‘žutih prsluka’

Prethodno je odložen sastanak koji je francuski premijer trebalo da održi s predstavnicima “žutih prsluka”, jer su neki od predstavnika demonstranata odbili poziv šefa Vlade, pošto su, kako navode, dobili pretnje smrću, javljaju francuski mediji.

Prvobitno je planirano da sastanak bude održan u utorak po podne u palati Matinjon, sedištu premijera, ali je Phillipeov kabinet potvrdio da je sastanak otkazan.

Predstavnica “žutih prsluka” Jacqueline Mouro izjavila je francuskom radiju RMC da su joj nepoznate osobe pretile telefonom, upozorivši je da ne ide na sastanak sa premijerom.

“Ako krenem vozom, rizikujem da me prepoznaju”, rekla je ona.

Stotine uhapšenih i povrijeđenih

U Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta “žuti prsluci”, koji su počeli da se okupljaju prvo zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsednika Macrona.

Više od 100 ljudi je povređeno u glavnom gradu Francuske i 412 je privedeno tokom vikenda za vreme najgorih urbanih nereda u Francuskoj u poslednjih više godina kada je desetine vozila zapaljeno, lomljeni izlozi, i išarana grafitima i oštećena Trijumfalna kapija.

Izvor: Agencije