Evropski sud pravde: Velika Britanija se može predomisliti o Brexitu

Velika Britanija, EU, Brexit
Theresa May smatra da bi novo izjašnjavanje samo pogoršalo podjele u zemlji (EPA)

Velika Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz Evropske unije, objavio je glavni savjetnik najvišeg suda Evropske unije u sedmici u kojoj britanski Parlment treba raspraviti osporavani sporazum koji je je britanska vlada postigla s Briselom o uvijetima izlaska iz EU-a.

“Glavni savjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da Član 50 … omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a”, objavio je u saopćenju Evropski sud pravde.

“Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku”, navodi se u saopćenju.

“Uvjetovanje odluke o opozivu Brexita saglasnošću ostalih 27 zemalja članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju”, tvrdi advokat Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Pitanje od ‘ekonomskog značaja’

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila grupa zastupnika, predvođena Andyjem Wightmanom, koju je zanimalo može li Velika Britanija jednostrano povući aktiviranje Član 50. ugovora EU-a, što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom oktobra Evropskom sudu pravde, koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku, kako bi donio stav prije nego što Velika Britanija napusti EU  29. marta 2019. godine.

Uvodno ročište održano je 27. novembra.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja, jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU-a.

Uprkos tome, grupa škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u Parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Donji dom Parlamenta trebao bi o dogovoru o Brexitu glasati 11. decembra.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Evropskom sudu pravde i sudije obično slijede njihova mišljenja.

Theresa May na petodnevnoj turneji

Odluka suda uslijedit će kasnije.

Britanska premijerka Theresa May će od utorka pokušavati nagovoriti Parlament da podrži njen sporazum o Brexitu, u sklopu petodnevne rasprave koja će odlučiti njenu sudbinu i hoće li Britanci napustiti EU bez dogovora.

Plan premijerke o zadržavanju bliskih odnosa s EU-om nakon napuštanja tog saveza kritizirali su i pobornici i protivnici Brexita, zbog čega ima teškoća u osiguravanju većine u Parlamentu na glasanju 11. Decembra.

Ako usprkos slabim izgledima May skupi većinu, Velika Britanija će napustiti EU 29. marta, s uvjetima dogovorenima s Briselom, a to će biti najveća promjena u trgovinskoj i vanjskoj politici Londona u više od 40 godina.

Izvor: Agencije