Američki senatori bez sumnje da je Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo

Republikanski senator Bob Corker rekao je da ima 'nula sumnje' u svojoj glavi da je princ Mohammad naredio i praćenje i ubistvo Khashoggija (Reuters)

Nakon svjedočenja direktorice Centralne obavještajne agencije (CIA) Gine Haspel iza zatvorenih vrata nekoliko američkih senatora reklo je da “nemaju sumnje” da je saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman naredio ili barem znao za operaciju ubistva saudijskog novinara i njegovog kritičara Jamala Khashoggija.

Republikanski senator Bob Corker rekao je da ima “nula sumnje” u svojoj glavi da je princ Mohammad naredio i praćenje i ubistvo Khashoggija.

Lindsey Graham, također senator iz redova Republikanske stranke, istakao je kako izgleda da administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa ne želi priznati dokaze o umiješanosti nasljednika saudijskog kralja.

“Morate svjesno biti slijepi da ne zaključite da sve ovo nisu orkestrirali i organizirali ljudi pod direktnom komandom Mohammada bin Salmana”, rekao je Graham novinarima u utorak.

Poziv na oštru reakciju

Senator Bob Menendez, vodeći demokrata u senatskom Komitetu za vanjske poslove, naveo je da su stavovi koje je imao ranije “postali čvršći”.

Ranije je pozivao na oštru američku reakciju zbog Khashoggijevog ubistva i podržava zakone za okončanje američke podrške saudijskoj koaliciji koja vodi rat u Jemenu.

Agencija Reuters javlja da će 13. decembra zvaničnici Trumpove administracije, među kojima državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane Jim Mattis, izvijestiti članove Zastupničkog doma američkog Kongresa o saudijskoj situaciji.

Ta agencija dodaje da je direktorica CIA-e Haspel imala brifing sa čelnicima nekoliko senatskih komiteta iza zatvorenih vrata, a tema sastanka bilo je Khashoggijevo ubistvo.

Khashoggi, koji je stanovao u Sjedinjenim Američkim Državama i bio kolumnista Washington Posta, ubijen je početkom oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Al Jazeera i agencije