Senator Graham: Trump usporava povlačenje trupa iz Sirije

Lindsey Graham, Senator, SAD
Lindsey Graham je jedan od najoštrijih kritičara Trumpove odluke o povlačenju vojnika iz Sirije, koju su kritizirali i demokrati i republikanci (EPA)

Američki senator Lindsey Graham rekao je kako je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio da se uspori povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

“Mislim da smo u pauzi”, rekao je Graham, republikanac iz Južne Karoline, nakon susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenosi Tanjug agenciju AP.

Trump je ranije ovog mjeseca objavio da je naredio povlačenje blizu 2.000 američkih vojnika iz Sirije jer je, kako je naveo, skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji pobijeđena, iako drži i dalje manje dijelove teritorija pod kontrolom.

Graham je jedan od najoštrijih kritičara te Trumpove odluke, koju su kritizirali i demokrati i republikanci.

Graham: Ko će nam ubuduće pomagati

Trumpova odluka je šokirala i neke američke saveznike, prije svega Kurde koji strahuju od najavljene ofenzive Turske.

“Mislim da na pametan način usporavamo stvari”, rekao je Graham te dodao da je Trump svjestan situacije u kojoj su Kurdi.

Kritičari Trumpove odluke smatraju da će američko povlačenje ohrabriti Iran i Rusiju, koje podržavaju Vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Savjetnik za američku nacionalnu sigurnost John Bolton trebao bi otputovati u Izrael i Tursku idući vikend kako bi razgovarao o predsjednikovim planovima.

Tijekom ranijeg gostovanja na CNN-u, Graham je upitao: “Ako napustimo Kurde i oni budu žrtve pokolja, tko će nam pomagati ubuduće?”

“Želim voditi rat u neprijateljskom dvorištu, ne u našem”, rekao je on te zaključio da SAD zbog toga treba snage u Iraku, Siriji i Afganistanu još neko vrijeme.

Zapovjednici povlačenje smatraju izdajim Kurda

Zbog Trumpove odluke o povlačenju vojnika Jim Mattis, američki ministar obrane, dao je ostavku. 

Američki dužnosnici za Reuters su ranije rekli da je Trumpova najava uznemirila američke zapovjednike, koji vide ovu odluku kao izdaju kurdskih boraca na sjeveru Sirije. 

Kurdske jedinice narodne zaštite (YPG), koje čine Sirijske demokratske snage (SDF), bile su centar saveza koji je usmjeravao borbu protiv ISIL-a. 

Međutim, Tuska ih smatra “terorističkom” organizacijom, a Ankara je najavila da će pokrenuti operaciju u Siriji na područjima koje kontrolira YPG. 

Izvor: Agencije