Merkel: Njemačka mora preuzeti veću odgovornost u svijetu

Merkel je najavila povećanje izdvajanja za humanitarnu pomoć, razvoj i vojni budžet (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je, u uobičajenom novogodišnjem govoru, da je u njemačkom interesu preuzeti veću odgovornost na međunarodnoj razini u vrijeme kad se multilateralizam redovito napada.

Merkel je ustvrdila da su nekadašnja čvrsta načela međunarodne suradnje stavljena na kušnju i da Njemačka mora “odlučno nastaviti dalje, argumentirano raspravljati i boriti se za svoja uvjerenja”, prenosi AFP.

“Nijedna zemlja ne može sama rješavati svjetske probleme kao što su klimatske promjene, migracije i borba s terorizmom. Radi naše vlastite dobrobiti želimo odgovoriti na sva ta pitanja, a to ćemo najbolje učiniti budemo li vodili računa i o interesima drugih”, rekla je Merkel u svom govoru.

“Tome nas uče i dva svjetska rata iz prošlog stoljeća”, istaknula je, upozorivši ipak da su “čvrsta načela međunarodne suradnje stavljena na kušnju”.

Preuzeti veću odgovornost

“U našem je interesu da preuzmemo veću odgovornost”, dodala je.

Po njezinim riječima, Njemačka će se boriti za “međunarodna rješenja” budući da je izabrana za nestalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti u 2019. i 2020. godini.

Merkel je također najavila povećanje izdvajanja za humanitarnu pomoć, razvoj i vojni proračun.

Poručila je i kako službeni Berlin želi da Europska unija “mnogo jačom i sposobnijom za donošenje odluka”.

Uskoro odlazi s dužnosti

Uz zalaganje da EU postane “snažnija i efikasnija”, Merkel smatra da s Velikom Britanijom treba zadržati “tijesno partnerstvo”.

Merkel, koja vodi Njemačku posljednjih 13 godina, kaže da je postavila osnove za novi početak krajem listopada, kada je najavila da se neće kandidirati za peti mandat.

Odrekla se i vođenja konzervativne Kršćansko-demokratske unije, vodeće njemačke stranke desnog centra, koju od 7. prosinca vodi Annegret Kramp-Karrenbauer.

Izvor: Agencije