New York Times: S. Arabija regrutirala djecu iz Darfura za rat u Jemenu

U posljednje četiri godine, 14.000 Sudanaca se borilo u Jemenu zajedno sa jemenskim snagama (Reuters)

Saudijska Arabija regrutirala je djecu iz Darfura, regije u Sudanu koja je pretrpjela sukobe i ratne zločine, za borbe na prvim linijama u Jemenu, objavio je New York Times

Kraljevstvo je nudilo očajnim sudanskim porodicama do 10.000 dolara da se njihova djeca bore u ratu protiv pobunjenika Husija koje podržava Iran, pišu novine. 

Pod vodstvom princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, Saudijska Arabija zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokrenula je kampanju u Jemenu 2015. kako bi podržala međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija. 

Sudan se pridružio ovom savezu, šaljući hiljade vojnika u Jemen. Pet sudanskih boraca koji su se vratili iz Jemena rekli su za NYT da djeca čine 20 do 40 posto njihovih jedinica u Jemenu. 

Mnogi od njih imaju između 14 i 17 godina, navodi se u izvještaju, i često ih u rat šalju roditelji, jer žele novac koji dobiju ako puste da se njihovi sinovi bore. 

“Porodice znaju da je jedini način na koji će se njihov život promijeniti da pošalju svoju djecu u rat i dobiju pare”, rekao je Hager Shomo Ahmed, koji je regrutiran za rat u Jemenu 2016. kada je imao četrnaest godina. 

U posljednje četiri godine, 14.000 Sudanaca se borilo u Jemenu zajedno sa jemenskim snagama koje podržava Saudijska Arabija, piše NYT. 

Preživjeli iz Darfura

U tekstu se navodi da gotovo svi sudanski borci navodno dolaze iz Darfura, gdje je 2003. godine ubijeno približno 300.000 ljudi nakon što su se uglavnom nearapski pobunjenici podigli protiv sudanskih vlasti. 

Većina njih pripada paravojnoj grupi poznatoj kao Janjaweed, koja je optužena za silovanja žena i djevojčica, ubistva i druge ratne zločine. 

Borci su rekli za NYT da su im komandanti iz Saudijske Arabije i Emirata, koji su nadgledali sudanske jedinice, davali naredbe iz daljine, kako ne bi bili na prvim linijama. 

“Nikada se nisu borili s nama”, rekao je Mohamed Suleiman al-Fadil.  

Borac (25) koji se predstavio kao Ahmed rekao je za novine: “Tretirali su Sudance kao drvo za ogrjev koje bacaju u vatru.” Stotine sudanskih boraca ubijeno je u Jemenu, dodaje se.

Glasnogovornik koalicije koju predvodi Saudijska Arabija negirala je regrutaciju sudanske djece u saopćenju poslanom novinama, dodajući da su optužbe “lažne i neosnovane”. 

NYT piše da je Babikir Elsiddig Elamin, glasnogovornik sudanskog ministarstva vanjskih poslova, odbio da komentira ko su vojnici koji se šalju u Jemen, koliki je broj žrtava i koliko novaca su primili za to. Rekao je da se Sudan bori “u interesu regionalnog mira i stabilnosti”. 

U ratu u Jemenu ubijeno je više od 60.000 ljudi, a sukobi su izazvali jednu od najgorih humanitarnih kriza u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije