Trump: Veliki korak naprijed u trgovinskim odnosima s Kinom

Peking je pristao smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da su Washington i Peking učinili veliki korak naprijed s obzirom na to da su se za vikend dogovorili da neće uvoditi nove carine nakon nekoliko mjeseci rastućih napetosti.

Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su primirje u trgovinskom ratu u subotu na marginama samita G20 u Buenos Airesu.

“Moj sastanak u Argentini s kineskim predsjednikom Xijem bio je izvanredan. Odnosi s Kinom VELIK su korak naprijed!”, napisao je parafrazirajući poznatu rečenicu kineskog revolucionara Mao Zedonga. “Dogodit će se vrlo dobre stvari”, napisao je Trump na Twitteru.

Peking je pristao smanjiti carine ispod dosadašnjih 40 posto na automobile proizvedene u SAD-u i kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što će odmah stupiti na snagu, a SAD će na 90 dana odustati od najavljenog podizanja carina, ranije planiranog za 1. januar.

Zaštita intelektualnog vlasništva

Ipak, Bijela kuća rekla je da će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih dobara biti podignute na 25 posto ako dogovor ne bude postignut unutar 90 dana.

Dvije strane također su pristale početi razgovore o načinu rješavanja drugih problema, što uključuje pitanje zaštite intelektualnog vlasništva, necarinske barijere i kibernetičke krađe.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao je u ponedjeljak u intervjuu za CNBC da će trgovinske pregovore predvoditi predsjednik Trump. 

Agencija AFP piše da je začuđujuće što je Trump upotrijebio Maovu rečenicu o “velikom skoku (koraku) naprijed” u pozitivnom tonu. Kampanja kolektivizacije od 1958. do 1961, koju je pokrenuo Mao, izazvala je jednu od najsmrtonosnijih gladi u modernoj historiji s desecima hiljada umrlih.

Izvor: Agencije