SAD daleko od rješenja problema finansiranja vlade

Blokada rada vlade mogla bi se produžiti i u novoj godini (EPA)

Glasnogovornik američkog Senata lider Demokratske stranke Chuck Schumer izjavio je da su republikanci i demokrate i dalje vrlo udaljeni u naporima da se riješi problem financiranje američke vlade.

Članovi oba doma američkog Kongresa sastali su se nakratko, ali nisu postigli nikakav dogovor o rješavanju finansiranja vlade, što je dovelo do djelimične blokade njenog rada, javlja Reuterss.

Agencija navodi da se “kongresmenima nije žurilo” i da nisu uradili ništa po pitanju blokade blizu 20 posto institucija federalne vlade.

Demokrate se protive budžetu

Ranije je demokratski senator Jeff Merkley jasno stavio do znanja da demokrate nemaju namjeru dati predsjedniku Donaldu Trumpu milijarde dolara koje on želi za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Sporenje je dovelo do parcijalnog prestanka rada američke vlade koji bi se mogao produžiti i na period iza Božića i u novoj godini.

Senator iz Oregona Jeff Merkley izjavio je da su demokrate “apsolutno voljni” da ulože novac poreskih obveznika u sigurnost američkih granica.

Reuters, pozivajući se na analitičare, navodi da će blokada trajati sigurno do petka, ali vrlo vjerovatno i u januaru.

Izvor: Agencije