HSBC povukao investicije iz izraelskog proizvođača oružja Elbit Systems

Prema izvještaju aktivističke grupe War on Want iz 2017, HSBC je uložio 3,82 miliona dolara u Elbit Systems (Reuters)
Prema izvještaju aktivističke grupe War on Want iz 2017, HSBC je uložio 3,82 miliona dolara u Elbit Systems (Reuters)

Britanska banka HSBC povukla je je svoje investicije iz izraelske kompanije za proizvodnju oružja Elbit Systems nakon kampanje aktivista koji se bore za prava Palestinaca.

Izvori u HSBC-u potvrdili su ovaj potez za Al Jazeeru, ali banka još nije izdala zvanično saopćenje o tome. 

Kompanija navodi da ne zauzima političke stavove već “prati principe međunarodnih ljudskih prava” koje primjenjuje u poslovanju. 

Prema izvještaju aktivističke grupe War on Want iz 2017, HSBC je uložio 3,92 miliona dolara u Elbit Systems.

Grupa je navela da je banka ukupno uložila 1,05 milijarde dolara u komapnije koje prodaju opremu izraelskoj vojsci. 

Nekoliko firmi koje su navedene, kao Rolls Royce i BAE Systems, također imaju i civilne kupce. 

Sa sjedištem u gradu Haifi, Elbit proizvodi vojnu i opremu za civile, uključujući dronove, letjelice, sisteme za kontrolu oružja i artiljeriju. 

Klijenti kompanije su izraelska vojska, te američke i britanske zračne snage. 

Elbit također opskrbljuje američku agenciju za zaštitu granica opremom za nadgledanje koja se koristi na granici s Meksikom. 

‘Pozitivan korak’

Grupa War on Want saopćila je da je više od 24.000 ljudi poslalo e-mail kompaniji HSBC zbog investicija u Elbit te da su bojkotirali njene poslovnice. 

Ryvka Barnard, aktivistica iz ove grupe, rekla je da je banka napravila ‘prvi pozitivan korak’, ali je dodala da mora djelovati i u budućnosti. 

“Poslovanje sa kompanijama kao što je Elbit znači profitiranje od nasilja i kršenja ljudskih prava, što je nemoralno i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. HSBC nastavlja poslovati sa desecima kompanija koje prodaju vojnu opremu i tehnologiju koja se koristi u kršenju ljudskih prava, uključujući Caterpillar čije se mašine koriste u uništavanju palestinskih domova, te sa BAE Systems, čije se oružje koristi u činjenju ratnih zločina u Izraelu, Saudijskoj Arabiji i drugim režimima”, rekao je Barnard. 

Pokret BDS za bojkot Izraela počeo je s radom 2005, nakon što su palestinske organizacije pozvale na “savjesne ljude” u cijelom svijetu da pomognu okončati izraelsko kršenje ljudskih prava Palestinaca, prekidajući kulturne, akademske i ekonomske veze sa državom. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Najveća evropska banka HSBC pristala je platiti gotovo dvije milijarde američkih dolara kako bi izbjegla sudski proces u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pranja novca. Rekordna kazna uslijedila je nakon optužbi američkih senatora koji su ustvrdili da su propusti banke omogućili teroristima i narkokartelima pristup finansijskom sistemu SAD-a.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO