New York Times: Američki otisci sveprisutni na pokolju u Jemenu

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

Američki list The New York Times objavio je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) od početka rata u Jemenu imale zapise o svim zračnim napadima prosaudijske koalicije i kako snage Saudijske Arabije nisu poštovale listu meta koje je Washington označavao kao civilne, javlja Anadolija.

Pozivajući se na svjedočenja najmanje desetorice aktuelnih i bivših američkih vojnih zvaničnika, list The New York Times objavio je tekst pod naslovom “Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji ostavila američke otiske prsta na jemenskom pokolju“.

“Američki otisci prsta su svugdje po zračnom ratu u Jemenu u kojem je u tim napadima ubijeno više od 4.600 civila“, navodi se u tekstu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Uništena infrastruktura

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

“Svi američki napori u savjetovanju Saudijaca kako da izbjegnu civilne žrtve u Jemenu su propali. Saudijci su zataškali i američku inicijativu da se istraže kobni napadi na civile“, navodi The New York Times.

Bivši zamjenik američkog državnog sekretara Tom Malinowski kazao je kako je SAD dao Saudijskoj Arabiji specifične koordinate meta koje su civilne i koje ne smiju biti gađane, a da su Saudijci i to zanemarili.

“Stekao sam dojam da su namjerno zanemarivali savjete koje smo im davali. U konačnici, shvatili smo da nas ne žele slušati“, kazao je Malinowski.

U nastavku teksta The New York Times navodi da su američke vlasti nastavile podršku Saudijcima, uprkos ponašanju druge strane.

Američka pomoć Saudijskoj Arabiji u intervencijama u Jemenu postala je intenzivnijom temom rasprava nakon oktobarskog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Od novembra američke snage su prekinule pomoć saudijskim avionima u kontekstu neposrednog snabdijevanja gorivom u zraku.

Fijasko Saudijske Arabije

U tekstu The New York Timesa se navodi da je prošlog mjeseca registriran najveći broj žrtava od početka intervencije u Jemenu.

 “U novembru je registrirano 3.058 smrtno stradalih u ratu u Jemenu, među kojima je i 80 civila ubijenih u zračnim napadima“, navodi se u tekstu.

Profesor sa Georgetown Univerziteta Daniel L. Byman kazao je kako je rat u Jemenu postao strateški fijasko Saudijske Arabije.

“Zračnom intervencijom nisu poraženi pobunjenici Husi. SAD mora koristiti svoju snagu za promociju mira i stabilnosti u Jemenu. SAD treba, očito, da zaštiti i svoje saveznike od njih samih“, kazao je Byman.

Izvor: Agencije