Nakon Iraka: Trump nenajavljeno u posjeti vojnicima u Njemačkoj

Donald Trump, Vojnici, Njemačka
Donald Trump se u bazi Ramsteinm rukovao, razgovarao i fotografirao s vojnicima (AP)

Američki predsjednik Donald Trump, zajedno sa suprugom Melanijom, nenajavljeno je četvrtak, nakoj vojnika u Iraku, obišao i američke vojnike u Njemačkoj.

Po povratku iz Iraka, Trump je sletio u zrakoplovnu bazu Ramstein, gde se rukovao, razgovarao i fotografirao s vojnicima, prenosi Tanjug.

Neki od njih nosili su natpise “Učinimo Ameriku ponovno velikom”, koje je Trump potpisivao.

Američki predsjednik prethodno je obišao bazu na zapadu Iraka, što je bio njegov prvi posjet američkim vojnicima u inozemstvu.

Nenajavljene posjete

Oba posjeta bila su nenajavljena, napominje AP.

S Trumpom je u posjetu boravila i prva dama Melania Trump, kao i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da se predsjednik Trump tijekom posjeta u Iraku nije mogao sastati s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mehdijem iz sigurnosnih razloga i kratkog roka u kojem su iračke vlasti obaviještene o njegovom posjetu.

Lider jednog od dva glavna bloka u iračkom parlamentu, Sabah al-Saadi, osudio je nenajavljeni posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu kao “grubu povredu suvereniteta Iraka” i sazvao hitan sastanak parlamenta posvećen tom posjetu.

“Gotovo je s američkom okupacijom”, rekao je Al-Saadi, koji predvodi blok Islah, istaknuvši da Trumpu nije trebalo dozvoliti da dođe “kao da je Irak država SAD-a”.

Povlačenje vojnika iz Sirije

Trumpov posjet Iraku je uslijedio nakon njegove najave da povlači američke snage iz susjedne Sirije.

Trump je tijekom nenajavljenog posjeta branio svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, ustvrdivši kako će mnogi početi razmišljati na njegov način. 

Njegova odluka da izvuče Amerikance iz Sirija zapanjila je njegove savjetnike za nacionalnu sigurnost i saveznike te potaknula na ostavku ministra obrane Jamesa Mattisa.

Izvor: Agencije