Kongo protjerao ambasadora EU-a zbog sankcija uoči izbora

Na spisku sankcioniranih je kandidat na predsjedničkim izborima Emmanuel Ramazani (EPA)

Kongo je protjerao veleposlanika Europske unije nakon što je EU ponovno nametnula sankcije vladinim dužnosnicima, među kojima je i predsjednički kandidat vladajuće stranke.

Ministar vanjskih poslova Konga Leonard She Okitundu objavio je na konferenciji za medije kasno u četvrtak da veleposlanik Bart Ouvry ima 48 sati da napusti državu, prenosi Hina.

Ovaj potez vlasti dolazi u trenutku sve veće napetosti koja se osjeća u zemlji uoči održavanja dugo odgađanih izbora u nedjelju, za koje dio oporbe tvrdi da su namješteni u korist vladajuće stranke.

Poziv EU-u na povlačenje predstavnika

EU je najavila ponovno uvođenje sankcija ranije ovoga mjeseca zbog kršenja ljudskih prava, a jedan od sankcioniranih je i Emmanuel Ramazani Shadary, kandidat vladajuće stranke i dugogodišnji saveznik sadašnjeg predsjednika Josepha Kabila.

Pored Shadaryja, na popisu sankcioniranih našlo se 13 drugih kongoanskih dužnosnika.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u EU.

Shadary se u predsjedničkoj utrci nadmeće s dvojicom kandidata podijeljene oporbe, Felixom Tshisekedijem i Martinom Fayuluom.

Ranije u četvrtak su vlasti Konga pozvale EU da iz zemlje povuče svog predstavnika u roku od 48 sati kao uzvratnu mjeru zbog europskih sankcija uvedenih protiv 14 dužnosnika Konga.

Okitundu: Recipročna mjera

“Vlada Konga poziva Europsko vijeće da odmah, u roku od 48 sati, povuče svog šefa misije u Kongu”, izjavio je Okitundu, tri dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Kongu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Okitundu je to rekao na prijemu zapadnih diplomata među kojima je bio i Ouvry.

Dodao je da je to recipročna mjera zbog “jednostranih sankcija EU-a” dužnosnicima zemlje.

U nedjelju će biti održani opći izbori u Kongu koji su tri puta bili odgađani.

Izvor: Agencije