Trump hvali ministra finansija, ali ponovo napada FED

Steven Mnuchin uživa povjerenje američkog predsjednika (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je, dok vlada zabrinutost zbog slabljenja gospodarstva i pada na burzama, iskazao povjerenje u čelnika ministarstva financija Stevena Mnuchina, ali i ponovio kritike središnjoj banci (FED) SAD-a rekavši da kamatne stope prebrzo rastu.

Obraćajući se novinarima u Ovalnom uredu rekao je i da su američke tvrtke “najbolje na svijetu” i predstavljaju “izvanrednu” priliku za kupovanje.

Upitan za povjerenje u Mnuchina, Trump je odgovorio da mu vjeruje. “Da, vjerujem mu. Vrlo talentiran čovjek. Vrlo pametna osoba”, rekao je.

Mnuchin je u ponedjeljak razgovarao s financijskmi regulatorima SAD-a o padu američkih burzi.

Telekonferencijski razgovor je više uzdrmao tržište nego ih smirio.

Sva tri glavna burzovna indeksa SAD-a dan su završila s dva posto manjom vrijednošću nego dan prije Božića.

S&P 500 je u odnosu na najvišu vrijednost od 20. rujna izgubio oko 19,8 posto vrijednosti, tek nešto malo manje od 20 posto što općenito upozorava na stagnaciju tržišta.

Trump je u utorak hvalio tvrtke SAD-a i rekao da je niža vrijednost njihovih dionica prilika za ulagače.

FED prebrzo diže kamate

“Imam veliko povjerenje u naše tvrtke. Imamo najbolje kompanije na svijetu i one jako dobro posluju. Tako da mislim da je ovo izvanredna prilika za kupnju”, kazao je Trump.

Dionica na američkim burzama na američkim dionicama posljednjih su tjedana znatno pale zbog zabrinutosti slabijim gospodarskim rastom.

Trump je najvećoj mjeri krivnju za te ekonomske trendove pripisao FED-u i otvoreno kritizirao Jeromea Powella, čelnika te institucije nadležne za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SAD-u.

Powella je na sadašnji položaj imenovao Trump.

“Oni prebrzo dižu kamate jer misle da je gospodarstvo u tako dobrom stanju. No mislim da će ubrzo shvatiti”, rekao je Trump ponovivši svoje kritike.

Po izvješćima medijima, Trump je već počeo razgovarati o Powellovoj smjeni, a u kolovozu je agenciji Reuters rekao da “nije oduševljen” čelnikom FED-a.

“Jedini problem koji naše gospodarstvo ima je FED”, rekao je Trump u ponedjeljak.

FED je prošlog tjedna, kako je bilo očekivano, ponovno povisio kamate.

Izvor: Agencije


Povezane

Američke burze zatvorene su za božićne praznike nakon turbulentnog tjedna i velikog pada vrijednosti burzovnih indeksa. Ipak, to nije zaustavilo pad dionica i na japanskim i drugim azijskim tržištima. Za produbljivanje financijske krize predsjednik Donald Trump krivi Federalne rezerve, odnosno američku središnju banku, trgovinske napetosti s Kinom, kao i djelomičnu financijsku blokadu američke vlade. Iz New […]

Published On 25 Dec 2018

Nakon zaoštravanja sukoba između Kine i SAD-a, berze bilježe nagli pad. Predsjednik SAD-a Donald Tramp zaprijetio je uvođenjem novih carinskih tarifa na kineske proizvode u vrijednosti stotinu milijardi dolara. Peking, s druge strane, ne namjerava ustuknuti, nego je zaprijetio uvođenjem protivmjera.

Published On 07 Apr 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO