Kako je Kina za 20 godina postala druga ekonomska sila

Kinezi 2010. godine prestižu Japan na drugom mjestu i kreću da grabe ka prvom mjestu (Arhiva)

Portal Visual Capitalist objavio je videomaterijal koji pomaže da se shvati koliko brzo i koliko daleko je kineska ekonomija dogurala u posljednjih 30 godina.

Naime, riječ je o simulaciji kretanja BDP-a deset najbogatijih zemalja svijeta od 1960. do 2017. godine.

Kina u ovoj videografici kreće sa petog mjesta, s BDP-om od 50 milijardi eura, svega jednu desetinu BDP-a Amerike, koja od početka dominira na poziciji najmoćnije globalne ekonomije.

Uspon i pad Japana

Početkom 2000-ih godina, međutim, nakon otvaranja prema svjetskom tržištu, počet će strelovit uspon kineske ekonomije, pa tako Kinezi 2010. godine prestižu Japan na drugom mjestu i kreću da grabe ka prvom mjestu.

Tu je zatim uspon i pad Japana koji se 1969. godine smjestio na drugom mjestu ljestvice, gdje je, osim u ranim sedamdesetim kada ga je nakratko prestigla Njemačka, ostao sve do 2010. godine.

Devedesetih se činilo da bi Japan mogao da svrgne s trona SAD, ali je nakon 2000. počeo pad, pa se Japan krajem 2017. godine zaustavio na trećem mjestu.

Izvor: Agencije


Povezane

Kineska privreda plaća sve veću cijenu svog razvoja. Odnosno, ono što je loše za Kineze, ispada da je dobro za grupu sposobnih poduzetnika. Strah od zagađenja teškim smogom postao je unosan posao.

Published On 24 Jan 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO