Anketa: Netanyahu će ponovo pobijediti na izborima

Rezultati ankete pokazuju da će Netanyahuova partija Likud osvojiti 30 mandata u parlamentu (Arhiva)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu pobijedit će ponovo na izborima, sudeći po prvom ispitivanju javnog mnjenja nakon jučerašnje najave prijevremenih izbora u aprilu, prenijela je Beta.

Rezultati ankete Panels Politics objavljeni u dnevnom listu Maariv pokazuju da će Netanyahuova konzervativna partija Likud osvojiti 30 zastupničkih mandata u parlamentu sa 120 članova, a da će njegov desničarski, nacionalistički blok imati većinu.

Na drugom mjestu sa 13 poslanika je stranka koju će možda predvoditi bivši komandant vojske Benjamin Gantz, ali on još nije potvrdio da će se kandidovati. Ostale partije uveliko zaostaju.

Istrage o korupciji

Anketom je obuhvaćeno 500 ispitanika. 

Netanyahu je pozvao da se prijevremeni izbori održe 9. aprila, a sada predstoji tromjesečna kampanja nad kojom se nadvila sjenka čitavog niza istraga za korupciju protiv njega.

Izraelski vrhovni tužilac rekao je da ta kampanja neće imati efekta na odluku kada da se eventualno podigne optužnica protiv Netanyahua.

Policija je preporučila da se aktuelni premijer optuži u nizu istraga o korupciji.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Stranka premijera Netanyahua, koji je na čelu desno orijentiranog Likuda, ima tijesnu većinu, a koalicija drži 61 od 120 mjesta u parlamentu.

Published On 24 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO