Turska želi istragu Khashoggijeve smrti prebaciti u UN

Mevlut Cavusoglu
Cavusoglu je pozvao Saudijsku Arabiju da podijeli saznanja o slučaju s međunarodnom zajednicom (Reuters)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako Turska radi s drugim državama na tome da istragu ubojstva novinara Jamala Khashoggija prebaci u Ujedinjene narode (UN).

Cavusoglu je, tijekom posjeta Tunisu, također pozvao Saudijsku Arabiju da podijeli svoja saznanja o tom slučaju s međunarodnom zajednicom.

Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije gotovo tri mjeseca.

Ušao je u zgradu konzulata 2. listopada kako bi pribavio dokument koji potvrđuje da se razveo od bivše žene kako bi se mogao vjenčati sa zaručnicom.

No, iz konzulata nikad nije izašao živ – ubijen je, a njegovo je tijelo unutar zgrade raskomadano i nikad nije pronađeno, u slučaju koji Turska smatra ubojstvom s predumišljajem organiziranim od vlasti Saudijske Arabije.

Bachelet: Vrijeme je za istragu UN-a

Saudijski dužnosnici negiraju te tvrdnje, inzistirajući da je do smrti kolumnista Washington Posta došlo u operaciji odmetnutih agenata koji su prekoračili ovlasti, nakon što su prvotno tvrdili da je saudijski novinar napustio zgradu konzulata prije nego što je nestao.

U studenome je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao razgovor sa Cavusogluom vezano uz ovo ubojstvo.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric izjavio je tada kako UN još nije primio službeni zahtjev turske strane.

U listopadu, svega nekoliko tjedana nakon ubojstva, ugledne organizacije koje se bave ljudskih pravima – Human Rights Watch, Amnesty International i Reporteri bez granica – požurivale su Tursku da se obrati UN-u da istraži Khashoggijev nestanak.

Michelle Bachelet, nova visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, rekla je za Al Jazeeru kako je vrijeme da UN istraži smrt novinara, budući da se čini kako je saudijska istraga ‘u slijepoj ulici’.

UN čeka zahtjev

Guterres je prošlog mjeseca izjavio kako ostaje pri svojoj poziciji da neće djelovati dok ne primi takav zahtjev od jednog od glavnih tijela UN-a i jedne od država članica UN-a.

Kritičar saudijske Vlade i princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, Khashoggi se uspijevao oduprijeti pritiscima Rijada da se vrati u zemlju.

Nakon nekoliko tjedana ponavljanja da nije imala nikakvu ulogu u njegovom nestanku, Saudijska Arabija je priznala da su saudijski agenti planirali i izvršili ubojstvo.

Saudijske vlasti traže smrtnu kaznu za pet osumnjičenih u ovom slučaju i isključili su mogućnost izručenja dužnosnika, kao i glavnog savjetnika princa Mohammeda, za kojim je Turska izdala nalog za uhićenje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije