Meksiko obećao zaustaviti ‘užas’ sa kojim se suočavaju migranti

Većina migranata koji putuju za SAD dolaze iz siromašnih i nemirnih zemalja centralne Amerike (EPA)
Većina migranata koji putuju za SAD dolaze iz siromašnih i nemirnih zemalja centralne Amerike (EPA)

Meksička vlada je obećala da će zaustaviti “užas” s kojim se suočavaju migranti koji prolaze kroz Meksiko na putu ka Sjedinjenim Američkim Državama i pritisnula Washington da otkrije detalje plana za slanje tražitelja azila natrag u Meksiko dok traje postupak dobivanja azila.

Meksička vlada rekla je kako će objaviti svoj stav o radikalnoj promjeni politike Trumpove administracije, najavljene prošle sedmice, po kojoj će migranti koji traže azil u SAD-u kraj procesa morati čekati u Meksiku.

Većina migranata koji putuju za SAD dolaze iz siromašnih i nemirnih zemalja centralne Amerike.

Karavani migranata produbili su napetosti između Meksika i američkog predsjednika Donalda Trumpa oko sigurnosti na granicama.

Ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard ponovio je da njegova vlada neće potpisati nikakav sporazum koji bi Meksiko učinio “sigurnom zemljom trećeg svijeta” – sporazum za koji Meksiko kaže da su ga tražili američki dužnosnici i koji bi obavezao migrante koji prvo dođu u Meksiko da tamo zatraže i azil.

Proces traženja azila

Umjesto toga, napominje ministar, Meksiko će “drastično” promijeniti migrantsku politiku kako bi osigurao da njegov odgovor na masovne migracije bude humanitaran.

“Danas postoji samo jedan način opisa iskustva migranata koji putuju kroz našu zemlju: To je užas. Sramoćenje, zlostavljanje i kršenja prava”, rekao je Ebrard pored meksičkog predsjednika Andres Manuela Lopez Obradora.

Skrečući pažnju s Trumpovih čestih kritika, Meksiko je u raspravi pokušao zauzeti jači stav obečavajući pomoć migrantima u dobivanju posla i viza.

Ministrica unutrašnjih poslova Olga Sanchez rekla je da će u budućnosti migranti “zakonito i sigurno” ulaziti u Meksiko, uz obećanje da će se odmaknuti od, kako je navela, politike “represije i militarizacije” koja se pojavila na južnim granicama Meksika.

No, ostaje puno pitanja oko toga kako će se Meksiko nositi sa priljevom hiljada migranata iz centralne Amerike a kojima će proces traženja azila potrajati i do nekoliko godina.

Lopez Obrador dosad se nije želio zamjeriti Trumpu komentiranjem njegova zahtjeva za zidom na granici SAD-a i Meksika, a to nije htio učiniti ni u ponedjeljak.

“Postoji posebna situacija u Sjedinjenim Američkim Državama, i ja na to nemam komentara”, rekao je Obrador novinarima.

“Zadržat ću svoje mišljenje, biti će vremena”, zaključio je predsjednik.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da radi na investicijskom planu sa SAD-om i Kanadom kako bi zaustavio trend traženja azila u Latinskoj Americi. Reakcija meksičkog predsjednika uslijedila je u vrijeme stalnog pritiska Trumpove administracije na tu zemlju da zaustavi priliv migranata na granicu sa SAD-om.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO