Mattis potpisao zapovjed o povlačenju iz Sirije

Mattis je savjetovao da se SAD ne povlače iz Sirije, što je bio jedan od razloga za odluku o ostavci (EPA)
Mattis je savjetovao da se SAD ne povlače iz Sirije, što je bio jedan od razloga za odluku o ostavci (EPA)

Američki ministar obrane u odlasku James Mattis potpisao je zapovjed o povlačenju snaga SAD-a iz Sirije, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva, izvršivši time odluku predsjednika Donalda Trumpa koja je i pridonijela njegovoj ostavci prošle sedmice, objavila je Hina.

Zapovjed je potpisana nakon što je Trump u nedjelju objavio da će Mattisa zamijeniti dva mjeseca ranije nego što se očekivalo.

Dužnosnici kažu da je predsjednika na taj potez nagnala ljutnja zbog kritika njegove vanjske politike u Mattisovom pismu ostavke.

„Izvršna zapovjed za Siriju je potpisana“, izvijestio je glasnogovornik ministarstva e-mailom agenciji Reuters, u poruci koja nije sadržavala ostale pojedinosti.

Dužnosnici su upozoravali na predviđene rokove, no povlačenje bi moglo početi već idućih sedmica.

Zagovarao ostanak u Siriji

U srijedu je Trump rekao da povlači američke vojnike iz Sirije obrazlovši odluku cijenom angažmana u životima vojnika SAD-a i novcu poreznih obveznika.

Mattis, koji se zalagao za NATO i tradicionalna američka savezništva, što ga je često dovodilo u spor s Trumpom, savjetovao je da se SAD ne povuče iz Sirije, te je i to bio jedan od razloga za odluku o ostavci.

U pismu ostavke Mattis je rekao da će s dužnosti otići krajem februara kako bi dao vremena za potvrdu njegovog nasljednika.

No, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je najavio da će Mattisa već 1. januara zamijeniti Patrickom Shanahanom.

Izvor upoznat sa situacijom Reutersu je otkrio da Trumpu smeta pažnja koju je dobilo Mattisovo pismo ostavke.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska vojska poslala je svoje trupe na sirijsku granicu. I to nekoliko dana nakon što je Donald Trump najavio povlačenje američkih trupa s tog područja. Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio skoru vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda, ali je potom rekao da se odgađa. Turska strahuje da bi povlačenje američkih snaga moglo stvoriti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO