Irak nakon odlaska Amerikanaca razmješta trupe u Siriji?

Irak nastavlja da drži vojna pojačanja uz granicu kao odbranu od infilitracije militanata iz ISIL-a (Ilustracija)
Irak nastavlja da drži vojna pojačanja uz granicu kao odbranu od infilitracije militanata iz ISIL-a (Ilustracija)

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi izjavio je danas da bi njegova zemlja mogla rasporediti svoje trupe u susjednoj Siriji, prenosi agencija Beta.

On je rekao da njegova vlada “razmatra sve opcije” kako bi zaštitila Irak od prijetnje svojim granicama u danima nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će trupe SAD-a napustiti Siriju. 

Irak nastavlja da drži vojna pojačanja uz granicu kao odbranu od infilitracije militanata iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji drže teritorijalni džep uz reku Eufrat.

Odlukom da povuku trupe iz Sirije, SAD su ostavile svog saveznika, Sirijske demokratske snage (SDS), koje predvode Kurdi, da se same bore protiv ISIL-a i izložile ih mogućim vojnim akcijama Turske, koja tvrdi da je ta grupa povezana sa kurskim separatističkim organizacijama koje operišu u unutrašnjosti Turske. 

Moguć talas izbjeglica u Irak

Zvaničnici SDS su upozorili da bi mogli svoje snage da preusmjere sa borbe sa Islamskom državom na odbranu od napada Turske, koja je pojačala prisustvo svojih trupa na granici sa Sirijom.

Abdul-Mahdi je na konferenciji za medije u ponedjeljak upozorio i da bi Islamska država mogla da pojača svoje prisustvo u ratnoj zoni i izrazio zabrinutost zbog mogućeg talasa izbjeglica iz Sirije u Irak. 

Irak nema svoje trupe u Siriji, ali se neke milicije, osnovane od strane Irana, dio Narodnih mobilizacionih snaga (NMS), koje se bore u Siriji na strani vlade.

NMS je dio iračkog aparata nacionalne sigurnosti, ali posjeduju određenu autonomiju u izvođenju operacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO