Trump će imenovati Patricka Shanahana umjesto Mattisa

Zamjenik sekretara odbrane Patrick Shanahan preuzima Mattisovu dužnost (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je danas na Twitteru da je izabrao pomoćnika odlazećeg sekretara odbrane Jamesa Mattisa za narednog šefa Pentagona, prenosi The Hill.

Trump je najavio danas da će ukloniti sekretara Mattisa 1. januara, dva mjeseca prije njegovog planiranog odlaska.

“Sretan što mogu objaviti da će naš veoma talentirani zamjenik sekretara odbrane Patrick Shanahan preuzeti titulu vršioca dužnosti sekretara odbrane počevši od 1. januara 2019. godine. Patrick ima dugu listu postignuća dok je služio kao zamjenik, a i ranije u Boeingu“, naveo je Trump.

Iznenadna odluka

Trump je u srijedu šokirao odlukom da povlači američku vojsku iz Sirije. Mattis je ostavku podnio dan kasnije, rekavši da je spreman ostati na dužnosti još dva mjeseca.

“Budući da imate pravo na ministra odbrane čija će vam stajališta biti bliža (…) mislim da je ostavka dobra odluka”, napisao je taj penzionirani general korpusa mornaričkog pješaštva u pismu u četvrtak, podsjeća agencija Hina.

Mattis se tako pridružio dugom popisu imena visokih dužnosnika Trumpove administracije koji su podnijeli ostavku ili su razriješeni, neki i bezočno, poput državnog sekretara Rexa Tillersona kojeg je Trump otpustio u martu putem Twittera.

Izvor: Agencije