Sanchez: Konsenzus jedini put za rješenje katalonske krize

Sanchez je priznao da će trebati godine da se dođe do prijedloga koji bi podržale obje strane (EPA)
Sanchez je priznao da će trebati godine da se dođe do prijedloga koji bi podržale obje strane (EPA)

Samo rješenje koje podržava velika većina Katalonaca i koje je u skladu sa španskim ustavom može da riješi krizu oko toga da li Katalonija treba da se odvoji od Španije ili ostane njen dio, izjavio je španski premijer Pedro Sanchez.

On je za list La Vanguardia iz Barcelone rekao da je potreban široki konsenzus koji, međutim, sada ne postoji u Kataloniji.

“Uvijek smo tvrdili da možemo da pronađemo rješenje za katalonsku političku krizu u okviru Ustava. Ali problem nije nezavisnost, već harmonična koegzistencija”, rekao je Sanchez.

Privrženi dijalogu

Španski premijer je u četvrtak boravio u Barceloni gdje se sastao s predsjednikom katalonske vlade Quimom Torraom.

U zajedničkom saopštenju rečeno je tada da oni ostaju privrženi dijalogu koji bi vodio do “političkog prijedloga koji će imati podršku velikog dijela katalonskog društva”.

Sanchez je priznao da će trebati godine da se dođe do prijedloga koji bi podržale obje strane.

Izvor: Agencije


Povezane

Tenzije u Španiji, između katalonskih secesionista i vlade u Madridu, opet su pojačane. Godinu nakon prijevremenih izbora koje je regionalni parlament održao bez odobrenja centralne vlade, premijer Pedro Sanchez odlučio je da održi sastanak kabineta u Barceloni, što je naišlo na neodobravanje zagovornika nezavisnosti Katalonije. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO