Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein dvije godine u zatvoru

Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein već je pune dvije godine u egipatskom zatvoru bez da je optužen, da je prisustvovao suđenju ili da je osuđen.

Husseinovo zatočenje sada otvoreno krši egipatske i međunarodne zakone, jer je od ranije postavljen rok od 24 mjeseca kao maksimum za prijesudsko pritvaranje prekoračen.

Egipatske vlasti su neprekidno produžavale njegovo zatočenje, a zadnji put su to učinile 3. decembra za period od 45 dana.

Hussein, egipatski državljanin koji je živeo u Kataru, saslušan i pritvoren 20. decembra 2016. godine po dolasku u Kairo na godišnji odmor.

Pet dana nakon njegovog prvog hapšenja, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ga je optužilo za “širenje lažnih vijesti i prikupljanje novčanih sredstava od drugih država radi narušavanja reputacije Egipta”.

U lošem stanju

Ranije je njegova porodica rekla da je novinar u lošem fizičkom i psihiičkom stanju i da mu se uskraćuje adekvatan medicinski tretman.

Al Jazeera je odbacila optužbe koje su iznijete protiv protiv Husseina i pozvala Egipat da bezuslovno pusti novinara ove kuće.

Kada je Hussein uhapšen, Sherif Mansour iz Komiteta za zaštitu novinara rekao je da “egipatske vlasti sprovode sistematsku kampanju protiv Al Jazeere, koja se sastoji od proizvoljnog hapšenja, cenzure i sistematskog uznemiravanja”.

Grupe za ljudska prava i slobodu medija takođe su osudile hapšenje novinara Al jazeere.

Izvor: Al Jazeera