Netanyahu: Nema promjene politike nakon povlačenja SAD-a iz Sirije

Izrael je izveo desetke napada na Siriju od početka rata 2011 (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je svojim sugrađanima poručio da ne budu zabrinuti nakon najave o povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

Po njegovim riječima, Izrael će nastaviti borbu protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji, prenosi AFP. 

Američki predsjednik Donald Trump prethodno je najavio potpuno povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije. Ocijenio je da su one ondje postigle svoj krajnji cilj, “pobijedivši pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u toj zemlji”. 

Američka prisutnost na sirijskoj teritoriji za Izrael je predstavljala svojevrsnu zaštitu protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji i protutežu znatnom ruskom uticaju. 

Djelovati protiv Irana

Rusija i dva velika izraelska neprijatelja – libanonski Hezbollah i Iran – saveznici su režima Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je opustošio Siriju.

“Odluka o povlačenju oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije neće izmijeniti dosljednost naše politike”, kazao je Netanyahu na početku redovitog vijeća ministara.

“I dalje ćemo djelovati protiv pokušaja Irana da uspostavi vojnu prisutnost u Siriji i, ako bude trebalo, ondje ćemo proširiti svoje aktivnosti”, rekao je izraelski premijer, dodavši da želi “umiriti sve one koji su zabrinuti” zbog ovakvog razvoja događaja.

Kazao je i da se saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti nastavlja. 

Mattisova ostavka

Trumpova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i smanjenje broja vojnih snaga u Afganistanu, rezultirala je ostavkom američkog ministra obrane Jima Mattisa koji se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće. 

I američki izaslanik za borbu protiv ISIL-a Brett McGurk u petak je iz istog razloga podnio ostavku na dosadašnju dužnost. 

Američko povlačenje lišava SAD uticaja u Siriji, zemlji opustošenoj građanskim ratom, a kurdsku miliciju (YPG) ostavlja bez vojne podrške u trenutku kada im turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti napadom, smatrajući kurdske borce “teroristima”. 

Izrael je izveo desetke napada na Siriju od početka rata 2011. godine, ciljajući položaje Hezbollaha i iranske interese.

No izraelske operacije u Siriji još više su se zakomplicirale pošto je sirijska protivzračna odbrana 17. septembra nakon izraelskog napada na zemlju greškom srušila ruski vojni avion.

Izvor: Agencije