Erdogan odgovorio Netanyahuu: Ti provodiš državni teror

Erdogan je na skupu u Istanbulu kazao kako je on glas ugnjetavanih i obespravljenih (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je odgovorio na kritike koje mu je ranije uputio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, javlja Anadolija.

Erdogan je na skupu u Istanbulu kazao kako je on “glas ugnjetavanih i obespravljenih”, a da je Netanyahu “glas zločinaca” i da “provodi državni teror”.

“Sve dok ne odgovara za grijehove, zločine protiv čovječnosti, masakre i agresiju koju provodi, Izrael nema pravo nikome držati pridike”, poručio je Erdogan.

Prije Erdogana je i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu oštro osudio nedavne optužbe koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio turskom predsjedniku, javlja Anadolija.

‘Netanyahu je nalogodavac zločina’

Cavusoglu je uz komentar na Twitteru objavio i fotografije 16-godišnjeg Fevzija al-Juneidija i ubijenog Palestinca u kolicima Fadila Abu Salaha koji su postali simbol palestinskog otpora izraelskom nasilju i okupaciji.

On je naveo kako je Netanyahu nalogodavac zločina koje izraelske snage čine nad nevinim Palestincima, uključujući i bombardiranje djece koja se igraju na plaži.

“Netanyahu je hladnokrvni ubica modernog vremena i odgovoran je za ubistvo hiljada nevinih Palestinaca. Turska nikada neće posustati u otkrivanju istine”, poručio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije