Trumpov izaslanik za borbu protiv ISIL-a podnio ostavku

Ostavka Bretta McGurka stupa na snagu 31. decembra (EPA)

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Brett McGurk podnio ostavku, javlja CBS.

Izvori ove televizije naveli su da je McGurk, koji je funkciju po redovnom postupku trebalo da napusti tek u februaru, ostavku Bijeloj kući predao jučer.

Navodi se da je ostavka McGurka uslijedila kao rezultat “snažnog neslaganja” sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u vezi sa njegovom odlukom da povuče američke trupe iz Sirije.

Ostavka McGurka je stigla dan nakon što je Trumpov ministar odbrane Jim Mattis odlučio da napusti funkciju iz istog razloga.

Reuters navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da ostavka McGurka stupa na snagu 31. decembra, što je ovoj agenciji potvrđeno i iz State Departmenta.

Odluka o povlačenju iz Sirije

Trump je u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih jedinica iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj, uništenje ISIL-a.

Predsjednikovu su odluku kritizirali neki republikanci, dok su pojedini američki saveznici zabrinuti zbog odluke, navodi agencija Hina.

Američki posebni izaslanik za Siriju Jim Jeffrey otkazao je planirani sastanak u UN-u, na kojemu je u četvrtak trebao razgovarati o sirijskom mirovnom procesu, naveli su američki službenici.

Jeffrey je imenovan posebnim izaslanikom za Siriju u augustu te je tada rekao novinarima da se SAD neće povući iz Sirije, dok ISIL ne bude poražen. Jeffrey nije komentirao Trumpovu odluku.

Američka intervencija u Siriji počela je zračnim udarima za vrijeme Obamine administracije u septembru 2014.

Izvor: Agencije