Porošenko potpisao zakon o promjeni imena Ukrajinske crkve

Porošenko je rekao da će pravoslavnim vjernicima to olakšati izbor (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promijeni ime kako bi se jasno razlikovala od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Ukrajinska crkva je stoljećima bila dio RPC, ali su se neki pravoslavni ukrajinski velikodostojnici, uz podršku vlade, odvojili i formirali nezavisnu pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Taj potez je došao u vrijeme sporenja Moskve i Kijeva zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i zbog njene podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Zakon koji je Porošenko potpisao naređuje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da u svom novom imenu eksplicitno pokaže svoj odnos prema Moskovskoj patrijaršiji.

Protest crkve

Porošenko je rekao da će pravoslavnim vjernicima to olakšati izbor između nove nezavisne crkve i pravoslavne crkve koja je još povezana s Moskvom.

“Lakše je napraviti izbor kada su sve stvari nazvane svojim imenom”, naveo je ukrajinski predsjednik.

Iako Porošenko tvrdi da zakon ne krši vjerske slobode, Ukrajinska pravoslavna crkva je oštro protestovala, ocijenivši da je riječ o neustavnom pokušaju vlade da se miješa u oblast vjere.

Kada je ukrajinski parlament u četvrtak glasao o zakonu, više od 1.000 sveštenika i paroha Ukrajinske pravoslavne crkve protestovalo je zbog tog poteza ispred zgrade skupštine.

Izvor: Agencije