Pompeo: SAD nastavlja borbu protiv ISIL-a

Pompea je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo zagarantovao je iračkome premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da je SAD i dalje predan borbi protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i drugim područjima unatoč tome što planira povući snage iz Sirije, objavio je ured Abdula Mahdija u subotu.

Američki predsjednik Donald Trump počeo je totalno povlačenje američkih snaga iz Sirije, proglasivši u srijedu da su uspjeli u svojoj misiji poraziti ISIL te da nisu dalje potrebni. Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi.

Bagdadu dozovljeno uvoziti iranski plin

“Premijer Abdel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog sekretara Mikea Pompea koji je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije i potvrdio da je SAD još uvijek predan borbi protiv ISIL-a i terorizma u Iraku i drugim područjima”, navodi se u izjavi ureda Abdula Mahdija.

Abdul Mahdi i Pompeo također su razgovarali o američkoj odluci da se za 90 dana produži izuzeće zagarantovano Iraku od sankcija  protiv Irana kojim se dopušta Bagdadu da i dalje uvozi iranski plin koji je ključan za proizvodnju električne energije u Iraku.

Izvor: Agencije