Obavještajci: Rusija, Kina i Iran nastojali utjecati na američke izbore

Direktor američke obavještajne službe Dan Coats rekao je da je obavještajna zajednica procijenila da nema stranog utjecaja na izborne rezultate (EPA)

Strane sile, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, nastojale su utjecati na glasače u američkim izborima, ali nema dokaza o bilo kakvom upadu u američki glasački sistem, rekao je vodeći američki obavještajni dužnosnik.

Direktor američke obavještajne službe Dan Coats dodao je da je obavještajna zajednica procijenila da nema stranog utjecaja na izborne rezultate, prenosi Hina.

Ti su zaključci uključeni u izvještaj koje je Coats podnio američkom predsjedniku Donaldu Trampu i američkim agencijama uključenim u osiguranje izbora što je zatraženo izvršnom uredbom koju je potpisao Trump u septembru.

Nacionalna važnost

U uredbi se utjecaj na izbore proglašava pitanjem od nacionalne važnosti u jeku obavještajne procjene da je Rusija utjecala na predsjedničke izbore 2016.

Rusija opovrgava da se miješala u te izbore.

“U ovom času, obavještajna zajednica nema obavještajne izvještaje koji naznačavaju bilo kakvo kompromitiranje infrastrukture naših nacionalnih izbora kojim bi se sprečavalo glasanje, mijenjao broj glasova ili ometala mogućnost zbrajanja glasova”, rekao je Coats o izvještaju o izborima 2018.

Izvor: Agencije