Vijeće sigurnosti UN-a šalje misiju posmatrača u Jemen

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su pripadnici pokreta Husi zauzeli veći dio zemlje (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je donijelo jednoglasnu odluku o slanju civilnih posmatrača u Jemen koji će nadgledati funkcioniranje strateške luke Hodeidah i evakuaciju boraca iz tog grada.

Rezoluciju o tom pitanju, podnijetu na inicijativu Velike Britanije, usvojilo je svih 15 članova Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Beta.

U tekstu se ponavlja da je prekid vatre u Jemenu važan kao i razmjena zatvorenika između zaraćenih strana.

U gradu Hodeidahu ranije je nastupilo primirje dogovoreno posredstvom UN-a, međutim, izvještaji govore o sporadičnim borbama koje se dešavaju u ovoj luci od strateškog značaja.

Sukobi u Jemenu

U jemenskom sukobu šiitski pobunjenici iz pokreta Husi, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate vlade Jemena, koja ima podršku arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su pripadnici pokreta Husi zauzeli veći dio zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Izvor: Agencije