S. Arabija mijenja obavještajnu službu nakon ubistva Khashoggija

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Prijetnju kongresnom akcijom saudijski prestolonasljednik očito ne shvata ozbiljno (EPA)

Saudijska Arabija saopćila je da formira nova vladina tijela kako bi povećala nadzor nad obavještajnim operacijama, u jeku međunarodne krize i protesta zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija. 

Kraljevstvo je reklo da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra u “operaciji odmetničkih elemenata” koje je vodio zamjenik obavještajnog šefa Ahmad al-Assiri i savjetnik na kraljevskom dvoru Saud al-Qahtani, a obojica su otpušteni. 

Kralj Salman naknadno je naredio restruktuiranje glavne obavještajne agencije koja je pod nadzorom njegovog sina, princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji se suočio sa globalnim kritikama zbog ubistva novinara iako vlasti poriču da je on bio umiješan. 

Vijeće koje vodi princ odobrilo je formiranje tri odjela kako bi se osiguralo da su obavještajne operacije u skladu sa politikom nacionalne sigurnosti, međunarodnim zakonima o ljudskim pravima i “odobrenim procedurama”, objavila je zvanična novinska agencija. 

Oslabljena diplomatija

U saopćenju se ne spominje ubistvo Khashoggija. Globalne osude ovog ubistva srozale su međunarodnu reputaciju princa i oslabile diplomatiju kraljevstva, kažu analitičari. 

Također, to je vratilo fokus na rat u Jemenu u koji je uključena Saudijska Arabija, a kojeg je UN opisao kao najgoru humanitarnu katastrofu na svijetu.

Američki senat je prošle sedmice glasao da se okonča američka vojna podrška Rijadu za kampanju u Jemenu, a odvojeno je usvojena rezolucija u kojoj se navodi da je princ Mohammed odgovoran za ubistvo novinara.      

Ranije ove sedmice, Saudijska Arabija osudila je rezolucije Sanata i rekla da se radi o miješanju u njenu unutrašnju politiku, dodavši da bi takav potez mogao imati posljedice po strateške veze sa Washingtonom. 

Izvor: Agencije