NATO potvrdio nastavak svoje misije u Afganistanu

Dio američkih jedinica raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije 'Odlučna potpora' (EPA)
Dio američkih jedinica raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije 'Odlučna potpora' (EPA)

NATO je istakao da nastavlja svoju misiju u Afganistanu nakon najave povlačenja velikog broja američkih vojnika prisutnih u toj zemlji. 

Glasnogovornica Saveza je odbila izravno komentirati tu objavu, ali je na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a podsjetila na njihov angažman na dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti Afganistana.

“Naš angažman je važan kako bismo zajamčili da Afganistan neće nikada postati luka za međunarodne teroriste koji nam prijete doma”, dodala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Dio američkih jedinica raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije “Odlučna potpora” koja obučava i savjetuje afganistanske snage u borbi protiv talibana dok su drugi angažirani u odvojenim operacijama borbe protiv terorizma. Za sada se ne zna koju misiju će zahvatiti rezovi.

Blizu 7000 od 14.000 američkih vojnika prisutnih u Afganistanu će biti zahvaćeni tim povlačenjem, prema Wall Stret Journalu i New York Timesu.

Mattis bio protiv povlačenja

Glasnogovornica je odala počast šefu Pentagona Jimu Mattisu koji je otišao s funkcije jer se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće obilježenom povlačenjem jedinica iz Sirije i pripremom povlačenja iz Afganistana.

Američki dužnosnik je imao ključnu ulogu u očuvanju jakog i spremnog NATO-a za suočavanje sa sigurnosnim izazovima. On je ugledni vojnik i diplomat, rekla je glasnogovornica.

Ian Lesser, iz američkog think-tanka “German Marsall Fund of the United States” je ocijenio da evropske saveznike nije trebala iznenaditi američka najava smanjenja jedinica u Afganistanu.

“Brojne zemlje Saveza su tamo jer su Sjedinjene Države vršile pritisak da tamo budu, ali da su same odlučivale, otišle bi”, rekao je Lesser.   

Taj stručnjak je ocijenio da će odlazak Mattisa dodatno pojačati zabrinutost Evropljana u vezi budućnosti američke strategije u Evropi, ali i izvan Evrope, posebice Siriji. Dodao je da je šef Pentagona bio stup Trumpove administracije.

Izvor: Agencije


Povezane

Trumpova administracija ostala je bez još jednog visokog zvaničnika. Ministar odbrane James Mattis podnio je ostavku, a kao razlog naveo neslaganje sa predsjednikom Trumpom. Ministar odbrane James Mattis podnio je ostavku samo dan nakon Trumpove odluke o povlačenju američkih snaga iz Sirije.

Trumpova unilateralna odluka o povlačenju iz Sirije iznenadila je američke saveznike u borbi protiv grupe ISIL. Mnogi smatraju da ta grupa i dalje predstavlja opasnost. U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku još informacija ima James Bays.

Američki predsjednik Donald Trump branio je odluku o povlačenju snaga iz Sirije. Ova odluka uznemirila je američke saveznike u regiji, a najviše kurdske jedinice narodne zaštite, koje smatraju da će takav potez omogućiti ISIL-u konsolidovanje snaga.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO