Erdogan: Turska može iskorijeniti ostatke ISIL-a

Erdogan je pozdravio odluku Trumpa o povlačenju trupa i nazvao to najjasnijom izjavom iz Washingtona, koja najviše ohrabruje (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Sjedinjene Američke Države odlučile da povuku svoje trupe iz Sirije nakon što je on uvjerio američkog predsjednika Donalda Trumpa da Turska može iskorijeniti ostatke grupe Islamska država Irak i Levant iz te zemlje samo uz logističku pomoć Washingtona.

Govoreći na poslovnom sastanku u Istanbulu, Erdogan je rekao da će Turska raditi na planovima da izvede operacije kako bi eliminirala i ISIL i sirijske kurdske borce iz te regije, prenio je AP.

“Radit ćemo na operativnim planovima da eliminiramo elemente ISIL-a za koje se kaže da su ostali nedirnuti, u skladu sa razgovorom sa predsjednikom Trampom”, rekao je Erdogan, prenosi Tanjug.

Ohrabrujuća izjava

Erdogan je pozdravio odluku Trampa o povlačenju trup i nazvao to najjasnijom izjavom iz Washingtona, koja najviše ohrabruje.

On je, međutim, rekao da je Turska oprezna, pozivajući se na negativna iskustva iz prošlosti.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu objavio potpuno povlačenje američkih jedinica iz Sirije, s objašnjenjem da je postignut glavni cilj: uništenje grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije