Američkoj vladi prijeti blokada zbog zida prema Meksiku

Zid je jedno od Trumpovih najvažnijih izbornih obećanja (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izvršio je pritisak na Senat da usvoji financiranje federalnih agencija zajedno s pet milijardi američkih dolara za zid uz granicu s Meksikom ili će u suprotnon riskirati blokadu rada savezne vlade.

Senatora Mitcha McConnella pozvao je da “progura” tu mjeru do ponoći, kada istječe rok, prenosi Reuters.

“Senator McConell se treba boriti za zid i pograničnu sigurnost kao što se snažno borio za sve. Njemu će biti potrebni glasovi demokrata, ali kako se pokazalo u (Zastupničkom) domu dobre stvari se događaju”, napisao je Trump na Twitteru.

“Ako ne bude glasalo dovoljno demokrata, to će značiti blokadu rada vlade od strane demokrata. Republikanci (u Zastupničkom) domu su bili sjajni u četvrtak”, dodao je Trump dan nakon što je u Zastupničkom domu usvojen granični fond.

Sigurnost granica

Iako u petak istječe rok za dogovor u Kongresu o američkom proračunu kako bi se izbjegla blokada rada vlade, Trump neće potpisati privremeni zakon, javio je ranije AFP.

Kao razlog protivljenju, navodi se kako zakon ne sadržava financiranje zida na granici s Meksikom, potvrdio je predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan nakon susreta republikanaca s Trumpom.

“Predsjednik nam je rekao da neće potpisati zakon koji je stigao iz Senata jer je zabrinut za sigurnost granica”, rekao je Ryan. 

Ta Trumpova odluka povećava izglede za prekidom rada (shutdown) vlade prije Božića jer je rok za dogovor o budžetu između dvaju domova Kongresa i Bijele kuće određen za petak navečer.

Trump insistira da financiranje zida u iznosu od pet milijardi dolara bude uključeno u proračun.

Taj zid je jedno od njegovih najvažnijih izbornih obećanja, ali ideju nisu prihvatili neki parlamentarci iz njegovih redova.

I da vlada radi, i da se zaštiti granica

“Vratit ćemo se u Zastupnički dom i raditi. Želimo da vlada ostane otvorena, ali želimo i postići dogovor za zaštitu naših granica”, najavio je Ryan.

Senat je prethodno izglasao hitnu mjeru za izbjegavanje zatvaranja, tekst koji bi omogućio da federalna vlada ostane u potpunosti funkcionalna do 8. veljače.

Objava Trumpovog protivljenja tom tekstu zabrinjava gospodarske krugove, pa su dionice na burzi u New Yorku u četvrtak pale za dva posto.

Izvor: Agencije