Katalonski političari tuže Španiju u UN-u

Četvorica katalonskih čelnika su optuživali Ustavni sud da blokira njihove tužbe i tako ih sprečava da pri evropskom pravosuđu zatraže zaštitu zbog kršenja njihovih prava u Španiji (EPA)

Četvorica katalonskih čelnika koji od oktobra 2017. u zatvoru čekaju suđenje za pobunu protiv Španije prekinula su štrajk glađu pošto su ispunili ciljeve i tužili Španiju Ujedinjenim narodima, objavljeno je u četvrtak dan prije najavljenog protesta protiv posjete španskog premijera Barceloni.

“Danas, 20 dana od početka, prekidamo štrajk glađu”, pročitala je glasnogovornica Pilar Calvo izjavu koju su sastavili Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sanchez i Joaquim Forn, piše agencija Reuters.

Jordi Sanchez je bivši predsjednik utjecajne pronezavisne organizacije ANC, a Turull, Rull i Form bili su članovi katalonske vlade koju je vodio Carles Puigdemont, izbjegao u Belgiju.  Štrajk glađu počeli su da upozore na “nepravdu” koju im nanosi špansko pravosuđe, prenosi Hina.

“Odluka o prekidu štrajka glađu donesena je kada su ocijenili da su njihovi ciljevi ispunjeni – upoznati nadležne s njihovim stanjem i prodrmati Ustavni sud da odgovori na podnesene tužbe”, rekla je glasnogovornica.

Kršenje prava

Četvorica su optuživali Ustavni sud da blokira njihove tužbe i tako ih sprečava da pri evropskom pravosuđu zatraže zaštitu zbog kršenja njihovih prava u Španiji, piše agencija AFP.

Dok su štrajkali glađu, Ustavni sud odbacio je dvije njihove pritužbe – na pritvor i ukidanje dužnosti pokrajinskog zastupnika za jednoga od njih. Pošto je sud odbacio njihove tužbe oni se tek sada mogu obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, objasnila je glasnogovornica.

Puigdemont je objavio u četvrtak da je podnio tužbu Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog “suspenzije” političkih prava petorice pronezavisnih katalonskih lidera. U izjavi novinarima u Ženevi objasnio je da tom tužbom upozorava da se “U Španiji teško krše prava i slobode što je neprihvatljivo u okviru pravne države u Evropskoj uniji”.  

Prekid štrajka glađu objavljen je dan uoči mobilizacije pronezavisnih Katalonca koji će protestom izraziti neslaganje s odlukom centralne španske vlade da sjednicu održi u Barceloni umjesto u Madridu.

Postignuti cilj

Puigdemont je poslao četvorici pismo kojim im poručuje da su svoj cilj postigli i poziva ih da očuvaju život i zdravlje. Suđenje četvorici očekuje se početkom 2019.

Ukupno će se suditi 18-ero katalonskih čelnika zagovornika nezavisne Katalonije, kojih je u zatvoru devet. Tih devet zatvorenika pozvalo je Katalonce na miran protest protiv dolaska premijera Pedra Sancheza u petak, piše agencija Reuters.

“Sanchezova vlada želi nas provocirati, bit će ljutiti, oni bi željeli da mi budemo nasilni,  no u tome neće uspjeti”, stoji u pismu u kojem se ističe “Naša snaga leži u održavanju uvijek i posvuda građanskog i miroljubivog ponašanja”. 

Tužiteljstvo je početkom novembra zatražio velike kazne zatvora do čak 25 godina za bivšeg potpredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa koji je zatvoren u Lledonersu.

Puigdemont je također optužen za pobunu, ali mu se neće suditi jer je on u Belgiji od oktobra 2017, a špansko pravosuđe ne sudi u odsutnosti.

Izvor: Agencije