Video: Stanovnici Brisela na protestu protiv globalnog zatopljenja


Demonstranti su glavnim gradskim saobraćajnicama prošli pored institucija Evropske unije i protest okončali u Parku jubileja [Anadolija]

Nekoliko hiljada aktivista za zaštitu okoliša okupilo se u Briselu i protestovalo protiv politika o klimatskim promjenama, javlja Anadolija.

U okviru protesta slogana “Zaštiti okoliš”, čiji su organizatori nekoliko nevladinih organizacija i udruženja za zaštitu okoline, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na glavnoj željezničkoj stanici.

Demonstranti su glavnim gradskim saobraćajnicama prošli pored institucija Evropske unije i protest okončali u Parku jubileja.

Grupa biciklista je različitim rutama stigla do iste tačke.


[Zekerijah Smajić]

Kritika belgijske vlasti

Okupljeni su kritikovali politiku belgijskih vlasti o klimatskim promjenama zahtjevajući da ta zemlja do 2030. godine smanji emisiju gasova s efektom staklene bašte, smanji za 55 posto.

Aktivisti koji su nosili raznobojnu odjeću i izvodili razne plesne pokrete, nosili su i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Nema drugog svijeta”, “Želimo pravednu politiku o klimatskim promjenama”, “Spasite svijet” i tome slično.

U gradu su zbog protesta pooštrene mjere sigurnosti, a pojedine saobraćajnice su zatvorene za saobraćaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO