Porošenko zatražio pomoć od Njemačke

Porošenko je ranije izjavio da je njegova zemlja pojačala sigurnost na ključnim infrastrukturnim lokacijama (EPA)
Porošenko je ranije izjavio da je njegova zemlja pojačala sigurnost na ključnim infrastrukturnim lokacijama (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je pomoć od Njemačke i njenih saveznica kako bi pojačali prisustvo u Crnom moru i spriječili, kako je rekao, Rusiju od dalje agresije, prenosi AP.

Porošenko je u intervjuu za njemački Funke Mediengruppe ocijenio da je neophodna “jaka i jedinstvena reakcija na agresivno ponašanje Rusije”.

Prema njegovim riječima, Rusija je postavila veliki broj vojnika duž granice sa Rusijom i upozorava da će oni ući dublje u ukrajinsku teritoriju.

Pojačana sigurnost

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Porošenko je ranije izjavio da je njegova zemlja pojačala sigurnost na ključnim infrastrukturnim lokacijama, kao što su nuklearne elektrane i luke u Crnom moru, zbog, kako je naveo, “ruskog testiranja svjetskog poretka”.

Porošenko je ponovo optužio Rusiju za nagomilavanje velike vojne sile u istočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom proruskih snaga, i na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO