Porošenko zatražio pomoć od Njemačke

Porošenko je ranije izjavio da je njegova zemlja pojačala sigurnost na ključnim infrastrukturnim lokacijama (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je pomoć od Njemačke i njenih saveznica kako bi pojačali prisustvo u Crnom moru i spriječili, kako je rekao, Rusiju od dalje agresije, prenosi AP.

Porošenko je u intervjuu za njemački Funke Mediengruppe ocijenio da je neophodna “jaka i jedinstvena reakcija na agresivno ponašanje Rusije”.

Prema njegovim riječima, Rusija je postavila veliki broj vojnika duž granice sa Rusijom i upozorava da će oni ući dublje u ukrajinsku teritoriju.

Pojačana sigurnost

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Porošenko je ranije izjavio da je njegova zemlja pojačala sigurnost na ključnim infrastrukturnim lokacijama, kao što su nuklearne elektrane i luke u Crnom moru, zbog, kako je naveo, “ruskog testiranja svjetskog poretka”.

Porošenko je ponovo optužio Rusiju za nagomilavanje velike vojne sile u istočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom proruskih snaga, i na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada