Pompeo: Trump s Putinom nakon oslobađanja mornara

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika (EPA)
Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump spreman je za sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali tek nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare, koji su uhapšeni tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, i vrati Kijevu zaplijenjene ukrajinske vojne brodove, izjavio je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo.

“Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni”, poručio je Pompeo u odgovoru na pitanje o uslovima američke strane za nastavak dijaloga sa Rusijom.

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika, istakavši da su “do toga doveli Rusi, svojim ponašanjem u Kerčkom moreuzu”, prenose američki mediji.

Dijalog ne može biti održan

“Predsjednik Trump je rekao da želi sastanak i razgovor s predsjednikom Putinom. Mnogo toga je potrebno da bismo zajedno našli put kojim ćemo nastaviti dalje, mnogo je mjesta na kojima su Amerikanci pod rizikom”, rekao je Pompeo, zaključivši da se SAD i Rusija nalaze u situaciji u kojoj dijalog ne može biti održan.

Prošle sedmice je u Kerčkom moreuzu došlo do incidenta u kojem je ruska pogranična straža zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i uhapsila njihovu posadu, pod optužbama da su povrijedili ruske granice.

Trump je u petak imao “neformalni razgovor” sa Putinom, saopćila je u subotu glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Prema njenim riječima, dva predsjednika su razgovarala tokom večere na samitu G20 u Buenos Airesu, prenosi AP.

Kako je navela, kao što je uobičajeno na multilateralnim skupovima, američki predsjednik i prva dama imali su više neformalnih razgovora sa svjetskim liderima za večerom, uključujući Putina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO