Počela UN-ova konferencija o klimatskim promjenama

Čudo je potrebno da bi konferenciju okrunio uspjeh, ocjenjuje poljski domaćin (EPA)
Čudo je potrebno da bi konferenciju okrunio uspjeh, ocjenjuje poljski domaćin (EPA)

U poljskim Katowicama počela je najvažnija UN-ova konferencija o klimatskim promjenama nakon Pariškog sporazuma 2015. godine – COP24 (Conference of the Parties).

Predsjednik prošlogodišnje konferencije, premijer Fidžija Frank Bainimarama predao je dužnost svom nasljedniku, Poljaku Michalu Kurtyki koji će predsjedavati 24. konferencijom.

Poljski je domaćin ocijenio kako će biti potrebno čudo da konferenciju okruni uspjeh.

Podjele unutar Evrope te napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine najveći su izazov za nove pregovore o klimatskim promjenama.

Pregovori se događaju u trenutku dok naučnici upozoravaju da će prosječna globalna temperatura do kraja stoljeća porasti tri do pet Celzijevih stepeni što daleko nadmašuje planove da se rast ograniči na dva stepena ili manje, javlja Hina.

Konferencija održava se od  2. do 14. decembru u Katowicama, zbog eksploatacije uglja u jednom od najzagađenijih područja u Evropi.

Udio fosilnih goriva

Za izaslanike iz 195 zemalja konferencija je rok do kojeg moraju zaključiti “pravilnik” i upotpuniti Pariški sporazum iz kojeg su se namjeravale povući Sjedinjene Američke Države, po naredbi predsjednika Donalda Trumpa. 

Glavni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. je smanjenje emisije stakleničkih plinova, posljedice korištenja fosilnih goriva (treset, ugljen, nafta, zemni plin) te ograničiti rast globalne temperature na nivo između 1,5 i 2 Celzijevih stepeni u odnosu na predindustrijski nivo.

Smanjenjem udjela fosilnih goriva nastoje se ograničiti sve učestalije klimatske krajnosti, ublažiti rast nivoa mora te izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.

Do 2040. temperatura će porasti za 1,5 stepen

Sporazumom se svaka zemlja obavezuje na borbu protiv globalnog zatopljenja, ali potrebni su i propisi kako bi se stvarno smanjile emisije stakleničkih plinova i taj proces pomno nadzirao.

UN-ovi naučnici objavili su da će do 2040. godine prosječna temperatura u svijetu porasti za 1,5 Celzijev stepen.

To premašuje i najcrnje prognoze, a prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji globalne temperature do 2100. godine porast će za tri do pet Celzijevih stepena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO