Macron traži od ministara da smire situaciju

Francuska vlada će razmotriti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja (EPA)
Francuska vlada će razmotriti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja (EPA)

Nakon što su demonstranti pretvorili Pariz u “ratište”, francuski predsjednik Emmanuel Macron naredio je svojim ministrima da razgovaraju sa političkim liderima i demonstrantima kako bi se okončali protesti koji su zahvatili cijelu državu.

Predsjedništvo Francuske objavilo je kako je Macron od ministra unutrašnjih poslova zatražio da pripremi sigurnosne snage za buduće proteste.

Izvor iz predsjedništa rekao je kako se Macron u nedjelju neće obraćati naciji iako demonstranti od njega traže trenutačne ustupke, te je i naveo kako o evenutalnom uvođenju vanrednog stanja nije raspravljano.

Sastanak se desio dan nakon protesta koji su opisani kao najgori u protekloj deceniji, koji su rezultirali velikim uništavanjem i nekoliko stotina povrijeđenih.

Stotine uhapšenih

U nasilju i neredima koji su pratili protest “žutih prsluka”, održan tokom vikenda zbog povećanja poreza i cijena goriva, povrijeđene su 133 osobe, a 378 njih je pritvoreno.

Policija je uhapsila ukupno 412 osoba. Među 133 povrijeđenih, 23 su pripadnici snaga sigurnosti, dodaje policijska uprava.

Zapad i centar Pariza bili su u subotu tokom čitavog dana poprište velikog nasilja.

Velik broj uhapšenih i povrijeđenih, ocijenio je policijski izvor, znatno je veći nego na prošlim protestima u Parizu 24. novembra.

Paljenje automobila i pljačke

Policija je tada objavila podatak o 24 povrijeđene osobe, među kojima je bilo pet policajaca, i o 103 uhapšene, od kojih je 101 pritvorena.

Nasilje s barikadama, paljenjem automobila, pljačkom trgovina, okršajima policije i demonstranata, tokom jutra se uglavnom događalo oko Slavoluka pobjede, a zatim se proširilo gradom u kojem je bilo raspoređeno oko 4.600 pripadnika snaga sigurnosti.

“Djelovalo se u skladu sa strategijom koju su vodili ‘stručnjaci’ za stvaranje nereda i za razbijanje”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner za TF1.

“Identificirali smo gotovo 3.000 ljudi koji su kružili Parizom” i činili štetu, “što je znatno otežalo intervenciju snaga sigurnosti”, rekao je poslije ministar za BFMTV.

Trećeg dana nacionalnih protesta “žutih prsluka” vlada je odlučila pojačati sigurnost na Elizejskim poljima sistematskom provjerom ličnih karti, ali na glasovitoj aveniji je bilo tek petstotinjak demonstranata, izvijestile su vlasti.

Vanredna sjednica vlade

Zbog stanja u zemlji predsjednik Emmanuel Macron je sazvao vanrednu sjednicu vlade.

Nakon povratka iz Argentine, gdje je sudjelovao na samitu G20, oko podneva, predsjednik se treba sastati s premijerom Edouardom Philippeom, ministrom unutrašnjih poslova Christopheom Castanerom i s “nadležnim službama” kako bi pokušali pronaći odgovor na protestni pokret koji, čini se, izmiče kontroli.

Francuski premijer Edouard Philippe je zbog nereda odlučio otkazati putovanje u Poljsku na samit o klimi COP24, saopćeno je iz vladinog ureda.

Francuska vlada će razmotriti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, kazao je njen glasnogovornik britanskoj agenciji Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više od 200 osoba uhapšeno je u sukobima policije i demonstranata na ulicama Pariza. Okupljeni traže ostavku predsjednika Emanuela Makrona. Nezadovoljni su zbog povećanja cijene goriva. Demonstranti koji nose žute prsluke već treći vikend iskazuju nezadovoljstvo.   

U glavnom gradu Francuske protesti. Okupljeni traže ostavku predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Nezadovoljni su zbog povećanja cijena goriva. Šesdeset osoba je povrijeđeno uključujući i više od deset policajaca. Demonstranti koji nose žute prsluke blokirali su aveniju u srcu Pariza Šanzelize Champs-Elysees. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO