Erdogan od Saudijaca traži izručenje osumnjičenih za ubistvo Khashoggija

Erdogan je kazao da je jedini kanadski premijer, Justine Trudeau, od lidera G20 na grupnom sastanku spomenuo Khashoggijevu smrt (AP)
Erdogan je kazao da je jedini kanadski premijer, Justine Trudeau, od lidera G20 na grupnom sastanku spomenuo Khashoggijevu smrt (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od Saudijske Arabije da izruči osumnjičene za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu, kazavši da saudijsko Kraljevstvo ne sarađuje.

“Od velike je važnosti da se tim ljudima sudi u Turskoj kako bi se uklonili upitnici koje međunarodna zajednica možda ima. Ko god je naredio i izvršio ovaj nasilni zločin treba odmah biti pronađen. Ako se počinitelji ne pronađu, cijeli svijet i islamska zajednica ne smiju biti zadovoljni”, kazao je Erdogan novinarima u Argentini.

Kazao je da su Saudijci odbili pomoći turskim istražiteljima koji su tražili informacije o tome gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo i identitete onih koji su navodno pomagali u ubistvu.

Erdogan je kazao da ne želi nanijeti štetu kraljevskoj porodici, ali je kritizirao princa Mohammeda bin Salmana, kazavši da je on dao “nevjerovatno objašnjenje” za Khashoggijevo ubistvo i odbacio navode o bilo kakvoj umiješanosti zvaničnog Rijada.

Pitanje koje se tiče cijelog svijeta

Erdogan je kazao da je kanadski premijer, Justine Trudeau, jedini od lidera G20 na grupnom sastanku spomenuo Khashoggijevu smrt.

Erdogan je također izjavio da ubistvo saudijskog novinara nije samo pitanje Turske nego cijelog svijeta.

Prema njegovim riječima, slučaj Khashoggi Turska nikada nije gledala kao političko pitanje.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO