Independent: S. Arabija pomogla u finansiranju Trumpove inauguracije?

'Independent' navodi da Trump zna da nema podršku Senata po pitanju američko-saudijskih odnosa (Al Jazeera)

Je li Saudijska Arabija pomogla u finansiranju inauguracije predsjednika SAD-a, pita se britanski list Independent, tvrdeći da bi odgovor na to mogao biti ključ za njegovo uklanjanje s dužnosti. 

U članku svog izvršnog urednika Willa Gorea, list navodi da se među pitanjima koja istražuje Robert Mueller, specijalni istražitelj zadužen od američkog Ministarstva pravosuđa da istraži navode o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore koji su doveli Trumpa na vlast, nalazi i to da li je bilo donacija koje su došle od izvora izvana.    

Vrijeme će pokazati postoji li ikakva osnova za takve tvrdnje, dodaje Independent, ističući da su kritičari predsjednika već sada počeli ispitivati njegov stav prema Saudijskoj Arabiji na jedan drugačiji način.   

Do sada su istražitelji Trumpovu podršku trenutnom vodstvu u Rijadu, kako u pogledu rata u Jemenu, tako i ubistva kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, stavljali u kontekst šireg (anti-iranskog) pogleda američke administracije na Bliski istok, te kao posljedicu domaćih ekonomskih potreba SAD-a, odnosno, velikih zahtjeva za kupovinu američkog oružja. 

Beskorisno odbijanje

Prema članku, stav da Trump duguje Saudijskoj Arabiji zbog pomoći koju je ta država pružila njegovoj izbornoj kampanji ili svečanosti inauguracije, sugerira sasvim drugačiju dimenziju odnosa između dvije strane.  

Da bi stvari bile još složenije za predsjednika, koji već zna da nema podršku Senata, u kojem dominiraju republikanci, kada je riječ o američko-saudijskim odnosima. 

To se moglo vidjeti i po rezolucijama Senata koje su osudile saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana za ubistvo Khashoggija i koje pozivaju da se okonča američka vojna podrška intervenciji Rijada u Jemenu. Sve ove odluke su, prema riječima autora članka, u potpunoj suprotnosti s politikom Bijele kuće. 

Odgovor Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije bio je odbacivanje ovih rezolucije i osuda „napadnog miješanja“ u unutrašnje poslove kraljevstva. Takva reakcija je, prema listu Independent, od slabe koristi, te naglašava činjenicu da se predsjednik više slaže sa liderima stranih država, nego sa zakonodavcima u svojoj zemlji.

Uostalom, Trump je uvijek bio izložen kritikama različitih dijelova društva vezano za njegovo obavljanje dužnosti, ali ga to nije navelo da promijeni svoj stil. Pozitivni ekonomski rezultati kod kuće omogućili su mu da se hvali uspjehom svoje administracije.  

Usprkos tome, zaključuje se na kraju članka, istražitelji su otvorili nove puteve utvrđivanja činjenica, a kako Trumpove prosudbe i otpuštanja postaju sve sramežljivija, teško je reći da će 2019. biti lakša za predsjednika od ove godine, a možda bude čak i gora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO