Vatikan: Prioritet dobri odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Papa Franjo uvijek je isticao jedinstvo katoličkih i pravoslavnih kršćana (EPA)
Papa Franjo uvijek je isticao jedinstvo katoličkih i pravoslavnih kršćana (EPA)

Održavanje dobrih odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom je prioritet Vatikana i to neće biti dovođeno u pitanje nakon formiranja nove Ukrajinske crkve, izjavio je danas neimenovani vatikanski diplomata TAS S-u.

“Vatikan razumije veoma dobro da će uspostavljanje odnosa sa nekanonskom Ukrajinskom crkvom ugroziti odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom”, rekao je neimenovani diplomata i dodao da će “Vatikan biti vođen svojim prioritetima u cilju održavanja dobrih odnosa sa Moskovskom patrijaršijom”.

On je dodao da je papa Franjo uvijek isticao jedinstvo katoličkih i pravoslavnih kršćana.

Autokefalna Ukrajinska crkva

Komentarišući pisma koje je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uputio svim vjerskim vođama, diplomata je potvrdio da je papa Franjo primio poruku i dodao da bi mogao sa uslijedi pisani odgovor.

U Kijevu je u subotu osnovana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, odvojena od Moskovske patrijaršije.

Na saboru predstavnika nove crkve, kome je prisustvovao i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, za poglavara crkve izabran je mitorpolit Epifanij. 

Izvor: Agencije


Povezane

Raskol u kršćanstvu kakvog nije bilo stoljećima… Predstavnici Ukrajinske pravoslavne crkve sastaju se u Kijevu kako bi službeno formirali novu crkvu koja će biti nezavisna od uticaja Rusije. Tenzije između proruske i proukrajinske struje prisutne su od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, a intenzivirane prije četiri godine, kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO