Otkrivene desničarske skupine unutar njemačke policije

Suspendirano je nekoliko uposlenika policijske uprave Frankfurt (EPA)
Suspendirano je nekoliko uposlenika policijske uprave Frankfurt (EPA)

Unutar policije u saveznoj pokrajini Hessen postoje ekstremno desne skupine koje su prijetile osobama stranog porijekla, piše u utorak dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prema informacijama istog lista, policija je istragu proširila i na policijske uprave izvan Frankfurta na Majni. List Tagesspiegel piše i o tome da je državno tužilaštvo proširilo istragu na veći broj uposlenika policije za koje se sumnja da su slali prijeteće poruke i poruke ekstremno desnog sadržaja.

U međuvremenu je suspendirano nekoliko uposlenika policijske uprave Frankfurt. Njima se prebacuje da su jednoj advokatici turskog porijekla prijetili nasiljem nad maloljetnom kćeri.

Radi se o advokatici koja je u procesu protiv neonacističke organizacije Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) zastupala porodicu jedne od žrtava terora ove skupine koja je u razdoblju od 2000. do 2007. ubila devet građana turskog porijekla i jednu policajku.

Pismo advokatici turskog porijekla bilo je potpisano sa „NSU 2.0“.

Policajci skloniji desničarskim ideologijama

Najnoviji slučaj ponovno je pokrenuo raspravu o radikalno desnim strujanjima unutar policije. Godine 2016. saski ministar unutarnjih poslova Martin Dulig je zaključio kako unutar policije postoji spremnost podrške desno orijentiranim, populističkim pokretima poput „Pegide“ (Evropski patrioti protiv islamizacije Zapada).

Poznati njemački kriminolog Christian Pfeiffer izjavio je za javni servis ARD kako su osobe sa zanimanjem poput policijskog u prosjeku sklonije desnom političkom spektru.

„Zanimanje koje ima veze s oružjem, ‚Law and order‘ filozofijom i direktno manifestira moć, atraktivnije je za osobe s konzervativnim ili desničarskim svjetonazorima”, rekao je Pfeiffer.

Parlamentarna stranka Zeleni zatražila je uspostavljanje funkcije parlamentarnog povjerenika za policiju, po uzoru na istu funkciju pri Bundestagu koja je zadužena za Bundeswehr.

„Jedna ovakva neovisna instanca bi bila u stanju na vrijeme ukazati na nepravilnost unutar same policije“, rekla je parlamantarna zastupnica stranke Zeleni Irene Mihalic.

Izvor: Agencije


Povezane

Istine i zablude o rastu neonacizma u Njemačkoj

Talas antiimigrantskih protesta pokrenuo je debatu o tome da li uzroci ksenofobije i polarizacije na istoku Njemačke leže u mentalitetu, siromaštvu ili ‘nenaučenoj’ demokratiji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO