Kina obilježava 40 godina ekonomskih reformi

Kina i SAD su početkom decembra, na sastanku G20 u Argentini, dogovorile da se u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine (Reuters)
Kina i SAD su početkom decembra, na sastanku G20 u Argentini, dogovorile da se u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine (Reuters)

Niko ne može “diktirati” kineski put ekonomskog razvoja, rekao je predsjednik Xi Jinping u govoru na obilježavanju 40 godina od početka otvaranja kineske ekonomije prema svijetu, što je transformiralo ovu zemlju sa najviše stanovnika u globalnu silu. 

Njegovo obraćanje u utorak dešava se u momentu kineskih diplomatskih i trgovinskih sporova sa SAD-om. Xi je u govoru koji je trajao 90 minuta, obećao da će nastaviti ekonomske reforme, ali nije dao detalje o specifičnim mjerama. 

“Moramo nepokolebljivo pojačati razvoj državne ekonomije, dok nepokolebljivo ohrabrujemo, podržavamo i usmjeravamo razvoj nedržavne ekonomije”, rekao je Xi naglašavajući da Peking neće odustati od svog jednopartijskog sistema ili primati naredbe od neke druge zemlje. 

“Veliki barjak socijalizma uvijek se vijorio iznad kineske zemlje. Vodstvo Komunističke partije Kine je najbitnija karakteristika socijalizma i najveće postignuće socijalističkog sistema u Kini”, dodao je. 

Reporter Al Jazeere Adrian Brown javlja iz Pekinga da u obraćanju Xija ima “dosta obećanja, ali malo specifičnih detalja”. 

“Razlog zašto su svi pažljivo slušali ovaj govor je zato što su tražili nagovještaje o tome da li postoji mogućnost da je Xi spreman da pokuša da ublaži trenutni trgovinski spor sa SAD-om.”

“To se nije desilo, osim obećanja Xija da će nastaviti ekonomske reforme koje su počele prije 40 godina. Ovo je bio govor o kineskom identitetu i poziciji u svijetu.”

Trgovinski rat

Kina i SAD su početkom decembra, na sastanku G20 u Argentini, dogovorile da se u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore.

Američki predsjednik Donald Trump složio se na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da neće povećati carine s 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. januar iduće godine, dok je Peking pristao uvesti neodređenu ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda, prenosi Reuters.

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bijela kuća. Dosad su obje strane jedna drugoj nametnule carine vrijedne milijarde dolara. 

Tako je Trumpova administracija od jula uvela carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

U posljednje vrijeme rast kineske ekonomije usporava, što je, kažu analitičari, posljedica i trgovinskog sukoba između dvije najveće svjetske ekonomije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO