Japan nabavlja nove avione i radare kao odgovor Kini i Rusiji

Narudžba aviona pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om (EPA)

Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme tokom sljedećih pet godina kako bi podržao američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Planovi su najjasniji pokazatelj do sada japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vlastite vojne snage a Rusija pojačava pritisak na SAD.

“SAD ostaje najmoćnija svjetska nacija, no rivaliteti država izbijaju na površinu i uviđamo važnost strateškog natjecanja s Kinom i Rusijom koje dovode u pitanje regionalni poredak”, navodi se u nacrtu desetogodišnjeg programa odbrane koji je u utorak odobrila vlada premijera Shinzoa Abea.

Sjedinjene Američke Države koje slijede Kina, Sjeverna Koreja i Rusija su zemlje koje su najviše utjecale na japanska vojna promišljanja, navodi se u tom dokumentu.

Nosači helikoptera

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i avione u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje da ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 aviona Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde američkih dolara u dodatku na 42 aviona koja već posjeduje, prema petogodišnjem planu nabave također odobrenom u utorak.

Među tim avionima 18 je STOVL B varijanti F-35 koji mogu slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na japanskim otocima na rubu Istočnog kineskog mora.

Dva nosača helikoptera Izumo i Kaga bit će prilagođena potrebama operacija F-35B.

Narudžba aviona pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na uvoz japanskih vozila, zahvalio je na samitu u Argentini Abeu na kupovini aviona.

Japan će od SAD-a kupiti i dva protuzračna radara za odbranu od sjevernokorejskih raketa, četiri Boeingova aviona-cisterne kako bi se povećao domet japanskih aviona i devet Northrop Grumman E-2 Hawkeye aviona za rano upozorenje.

Japan planira tokom sljedećh pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu što je 6,4 posto više nego što je ranije planirano za isti period.

Izvor: Agencije